IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вече е изпратила на ЕК искането за 160 млн. евро за охрана на границите

Очакваме и до 200 офицери от Фронтекс, заяви Румяна Бъчварова

09:55 | 16.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управляващите са изпратили вече на Еврокомисията три заявки за финансова подкрепа за охрана на границите на обща стойност 160 млн. евро. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Вчера бяха изпратени три апликанционни форми за 160 млн. евро“, каза тя и допълни, че е налице уверението, че основната част от средствата ще пристигнат скоро.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов поиска помощта с цел овладяване на бежанския поток и настоя средствата да бъдат одобрени незабавно на провеждащата се днес среща на върха в Братислава.

Бъчварова уточни, че очакваната финансова подкрепа ще бъде разпределена за техническа помощ, за изграждане на видеонаблюдение и за оперативни разходи. 

„Имаме уверението, че това е чуто“, каза тя. Вицепремиерът уточни, че преди няколко месеца управляващите също са искали помощ за малко по-ниска сума, но без успех. Сега обаче становището било положително.

Очаква се скоро в България да пристигнат до 200 офицери от Фронтекс, които ще дойдат с необходимата техника, включително и обучени кучета.

"Позицията на България се чува, страната влезе във фокуса на вниманието на ЕК и има конкретни резултати, които скоро ще покажем", каза тя.

Вътрешният министър заяви, че някои мигранти, след като са влезли в България, правят по десетина опита да преминат отново границите нелегално в посока Сърбия.

Депутатът Кристиан Вигенин заяви, че трябва да бъдат налагани санкции за многократни опити за преминаване на границата.

Законът не ни дава основание да ограничаваме придвижването на хората, които са поискали статут, затова са предложени законови промени за определянето на периметър, в който те могат да се придвижват, отговори Румяна Бъчварова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ти ше си съгласен ли ако живееш на последния етаж , да поправиш покрива са своя сметка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Няма смисъл да се търси помощ от институция, която е на смъртния си одър като европейската комисия... Борисов трябва да помисли как да се реши проблема без никаква външна помощ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Прекрасно Надявам се че са направили надеждни спецификации на това което им е нужно и стабилни обосновки за това И разбира се надеждни гаранции че от тези пари няма да се краде Както и гаранции че ако им дадат парите натиска върху външната граница на Е С ще отслабне Приказки от рода Искам 160 милиона веднага И ако не ми ги дадат ще наложа вето не са особенно сполучливи и могат да имат обратен ефект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още