IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България защити горнооряховския суджук като географско наименование

Само производителите от Горна Оряховица, които членуват в сдружението „Раховец 2007“, могат да продават деликатеса в рамките на ЕС

13:19 | 22.12.11 г.
България защити горнооряховския суджук като географско наименование

Горнооряховският суджук стана първият български продукт, регистриран  в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съъбщиха от Министерството на земеделието.

Регламентът за вписването е публикуван в днешното издание на Официалния вестник на ЕС, като се посочва, че това защитено указание може да се използва само от членовете на сдружението „Раховец 2007“, регистрирало наименованието.

Според еврорегламентите от днес деликатесът „Горнооряховски суджук“ (Gornooryahovski sudzhuk) може да се продава във всички държави от Европейския съюз, но само от трите компании, членуващи в сдружението „Раховец 2007“.

Регистрираните производители са дружествата „Родопа–Горна Оряховица-96” и “Р.А. – 03 – Боби” плюс едноличният търговец „СТЕФМАРК – Стефан Марков”.

В случай, че и други месопреработвателни предприятия искат да продават горнооряховския суджук в България или извън нея, те задължително трябва да работят в региона на Горна Оряховица. Те трябва да подадат и заявление за включвнане в сдружението "Раховец 2007", чието одобрение се извършва от Министерството на земеделието, поясни за Investor.bg Павлина Лилова, експерт в Асоциацията на месопреработвателите в България.

Защитеното географско наименование се издава след продължителни процедури, по време на които производителите от даден регион доказват, че техният продукт се е произвеждал в определения регион преди стотици години по точно определена рецепта и е свързан с традиционното отглеждане на местни породи животни.

Поради неговата уникалност той не може да се копира от други производители и да се продава под същата марка.

С днешното решение на Еврокомисията всички месопреработвателни предприятия в страната, които досега правеха горнооряховски суджук с месо от други региони, трябва да изтеглят продукцията си от пазара. В противен случай ще бъдат глобени за неправомерна употреба на наименованието, припомниха от агенцията по безопасността на храните, която контролира пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още