IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български военни ще помагат за въздушната охрана на Турция

Ще бъдат изпратени за 6 месеца и ще оказват единствено техническа помощ

17:59 | 24.02.16 г. 4
Български военни ще помагат за въздушната охрана на Турция

Български военнослужещи ще се присъединят към операция на НАТО в Турция.

Министерският съвет прие решение, с което разрешава изпращането на до осем български военнослужещи за участие в състава на 2-ри свързочен батальон на НАТО в операцията на Алианса по усилване на противовъздушната отбрана на Турция.

Участието им ще започне от 1 март 2016 г. и ще продължи през срока на операцията, уточняват от пресслужбата на кабинета.

Министърът на отбраната Николай Ненчев уточни, че те ще извършват наблюдение и ще осъществяват контрол. Военните не са пилоти и ще бъдат изпратени за 6 месеца единствено за техническа помощ, допълва агенция "Фокус".

Участието в операцията потвърждава реалния ни принос към усилията на международната общност за опазването на териториалните граници на страните от Алианса, защитата на въздушното пространство и поддържането на мира в Близкия изток. То съответства на стремежа на страната ни да бъде надежден съюзник в поетите ангажименти за принос към колективната сигурност на НАТО, посочва се в решението на кабинета.

С друго решение правителството одобри промяна в заплатите на военнослужещите и на цивилните служители по Закона за отбраната и въоръжените сили.

Изменението засяга размера на минималната основна месечна заплата на всички технически и експертни длъжности за цивилните служители по трудово правоотношение в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, за които не се прилагат Законът за държавния служител и чл. 107а от Кодекса на труд.

Променя се и максималната основна месечна заплата на всички технически длъжности и експертните длъжности до главен специалист в тези структури, които са под минималната работна заплата, определена от началото на годината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Хаха...аве Бойчо , поне не пишете подобни вицове , някой вярва ли на това ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
scott
преди 8 години
тази е от най-секретните контрадезинформации!Мчесто да напишат, че турските военни ше поемат под контрол Бългория,пишат за малка група нищоправци, кжато е изпратена да *** мухите там. И като реципрочна мерка......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
gigow
преди 8 години
"Ще наблюдават и ще упражняват контрол" ?!?!?!?!?!С две думи приближени военни на шефа ще ходят на екскурзи в Турция на държавни разноски, съчетана с тлъсти командировъчни.Аферим Земеделецо, машаллах! След като затри военната авиация сега някакви *** щели да "помагат"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още