IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител продължават пропадането си и през август

На годишна база има ръст само в цената на енергията и газа, но той е по-малък от отчетения през юли

12:43 | 30.09.15 г. 1
Цените на производител продължават пропадането си и през август

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността продължава тенденцията на спад и през август, сочат последните данни на Националния статистически институт от днес.

Спрямо юли индексът се е понижил с 1,3 на сто, за да отбележи втори пореден период на спад, изчислено на месечна база. Припомняме, че през юни индикаторът отчете понижение от 0,5% спрямо предходния месец.

През август, също както и през юли, има намаление на месечна база и в трите съставни компонента на индекса –   преработваща промишленост, добивната промишленост и производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ.

Цените в добивната промишленост са спаднали с 5,3%, докато месец по-рано спадът при тях беше 0,8%, а спадът в цените в преработващата промишленост е от 1,5% след понижението от 0,3% през юли. Само цената на енергията и газа е спаднала по-слабо спрямо отчетеното през юли. През август цените в сектора са се понижили с 0,7%, докато месец по-рано отчетеното понижение беше от 0,8 на сто.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността ускорява пропадането си с 1,1 процентен пункт до 1,8%, докато през юли индикаторът отчете понижение от 0,7%. Спрямо август миналата година цените растат единствено в сектора на производство и разпределение на енергия и газ – с 2,4%, но този ръст е по-скромен от отчетеното повишение от 3,8% през юни.

Спрямо август 2014 г. цените в добиваната промишленост са се понижили с 5,8%, което е значително по-голямо понижение от отчетения спад от 0,7% месец по-рано.

Цените в промишлеността също са по-ниски от тези преди година – с 4,1%. И тук темпът на спад е по-силен спрямо юлския, когато беше отчетено понижение от 3,2%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността

при постоянна база 2010 г.

Графика: НСИ

В същото време общият индекс на цените на производител през август бележи спад от 1,9% спрямо юли, като понижението отново е по-голямо спрямо юлското, когато беше отчетен спад от 0,5%. Измерени и с този индикатор, цените и в трите компонента на индекса са по-ниски, като в добивната промишленост понижението е най-голямо – от 2,6 на сто през август спрямо юли. В преработващата промишленост спадът е от 2,4%, докато при производството и разпределението на енергия и газ е с 0,6%.

Общият индекс се е понижил и с 2,9% през август спрямо същия месец на миналата година, като през юли намалението беше далеч по-слабо – от 0,9%.

Според използваната от НСИ методология цените на производител се изчисляват с три индекса – за вътрешния пазар, за износ и общ ценови показател. Националната статистика не публикува информация за цените на производител за стоките, предназначени за износ, като причината е запазването на търговската тайна на компаниите, предоставящи данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 8 години
Така е при икономически растеж от 2.3% на годишна база. Само у нас де. Чудеса и чудесии!!!!!Смешници от НСИ, службогонци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още