IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността отстъпват леко през август

На годишна база индексът за цените на производител на вътрешния пазар се понижава с 1%

11:45 | 30.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в промишлеността отстъпват леко през август

Индексът на цените на производител* на вътрешния пазар в промишлеността през август отстъпва с 0,1% на месечна и с 1% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът отразява динамиката на пазара на природни ресурси и суровини или измененията в търсенето. Той може да се счита за ранен индикатор за посоката на движение на определен сектор или на цялата икономика.

Дефлацията на потребителските цени през август спадна до 0,6% годишно - трети пореден спад. Тя бе надхвърлила 2,5% годишно през февруари. Потребителските цени през миналия месец се понижиха с 0,2%, а от началото на годината - с 1,2%

Промишленото производство през юли отбеляза първи годишен спад от 11 месеца (-0,2%). Активността в сектора остава свита основно заради намаленото производство на енергийни източници и незадоволителното представяне на добивния сектор.

Данните за бизнес климата на НСИ от вчера показаха понижение на нагласите в промишлеността с 2,2 пункта през август. Спадът на индикатора се дължи главно на влошените оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността през следващите три месеца. По отношение на продажните цени мениджърите от всички отрасли предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Индекси на цени на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2005=100):

Графика: НСИ

На месечна база намаление на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0,6%, и в добивната промишленост - с 0,1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение с 0,6%.

На годишна база цените намаляват в добивната промишленост -  с 4,8%, в преработващата промишленост - с 0,3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,9%.

Общият индекс на цените на производител (включващ и цените на международния пазар) през август е непроменен на месечна база, а на годишна спада с 0,5%.

На месена база по-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление - с 0,2%.

На годишна база в преработващата промишленост нарастването на цените на производител е с 0,2%.

* Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още