IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производителите в промишлеността продължават да потъват

Значително намаляват цените в сектора на добивната промишленост

12:05 | 30.08.16 г.
Цените на производителите в промишлеността продължават да потъват

Цените на производителите в промишлеността* записват нов спад през юли, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Понижението е от 4,3% на годишна база и в рамките на 0,2% спрямо предходния месец юни.

По-ниски са цените в добивната промишленост – с 9,4% на годишна база, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 4,8% и в преработващата промишленост – с 4%.

По-същественото е намалението при производството на основни метали (с 5,6% на годишна база), както и на производството на хартия и картон (с 3,1%). Увеличение от 3,2% обаче е регистрирано в сектора по ремонт и инсталиране на машини и оборудване (от 3,2%) и производство на тютюневи изделия (2,4%).

Цените на производителите в промишлеността на вътрешния пазар също вървят надолу – съставният индекс записва спад от 3,8% на годишна база и от 0,1% спрямо юни. В добивната промишленост намалението е от 6% спрямо юли 2015 година, посочват от НСИ.

На международните пазари обаче свиването е по-значително – с 5,2% на годишна и с 0,4% на месечна база.

*Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още