IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждият бизнес призова за широкомащабна съдебна реформа

Впечатлението за недостиг на върховенство на закона намалява желанието за инвестиции в полза на други държави, пише в общо писмо на 10 търговски камари

17:41 | 25.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Чуждият бизнес призова за широкомащабна съдебна реформа

В безпрецедентна по мащаба и единството си акция чуждият бизнес у нас призова за всеобхватна съдебна реформа и същевременно предупреди, че „засилващото се впечатление както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона" свива желанието за инвестиции в полза на други държави.

В общо писмо до президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов представители на десет смесени търговски камари в България, сред които американската, германската, френската и италианската, подкрепиха съдебната реформа.

Според тях натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното Събрание.

Предприемачите са на мнение, че съдебната реформа е ключът към развитието на България и успешното осъществяване на нужните реформи в останалите сектори, като здравеопазване, образование, околна среда, инфраструктура  и т.н.

„Без икономика и без добавена стойност, постигната чрез законни средства и инвестиции, положително и устойчиво развитие в страната не може да се очаква. А от това страда и ще продължи да страда цялото общество. В крайна сметка, изчерпва се един от най-ценните негови ресурси — доверието“, пише в становището.

Чуждият бизнес посочва съпричастността си с усилията за реални промени отвътре в правосъдната система, които осигуряват необходимата независимост на съдиите и магистратите.

„В правосъдната система има качествени професионалисти, отличаващи се с безупречен морал и почтеност, хора, познаващи проблемите и имащи воля за промяна, експерти, които работят за ефективно и справедливо правораздаване и защитават правото и доброто име, както и репутация на българската съдебна система", се посочва още в писмото. 

"Реформа не означава само законодателстване, но и изпълнение и прилагане на законовите норми – това  ще повиши доверието на българското общество и бизнеса в правосъдната система", пише още в отвореното писмо. 

Представители на чуждестранни компании в България системно се оплакват от правната несигурност, корупцията и непрозрачните обществени поръчки. Последният случай е от неделя, когато в телевизионно интервю американски инвеститор се оплака, че му е искан подкуп от 500 хил. евро, за да придобие врачанското предприятие ”Химко”, което впоследствие стана собственост на фирма на депутата от ДПС Делян Пеевски. Днес стана ясно, че прокуратурата вече започна проверка по случая след сигнал и от премиера Борисов, който е получил писмото от американския предприемач.

Сегашният призив на чуждия бизнес е подписан от президентите и председателите на Американската търговска камара, Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара, Германо-българската индустриалнo-търговска камара, Италианската търговска камара в България, Камарата на испанската промишленост и търговия в България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Холандската търговска камара в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Срамота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още