IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Симеонов: Бизнесът плаща данъци и очаква от университетите готов продукт

Ресурсът за обучение на българските малки и средни фирми е ограничен, заяви председателят на БТТП

11:28 | 03.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

След като бизнесът плаща данъци и част от тях отиват за образование, работодателите очакват от средните и висшите училища продукт, годен за пазара на труда. Това каза пред БНР председателят на БТТП Цветан Симеонов.

Запитан защо чуждите фирми са по-склонни да обучават кадри от българските, той заяви, че чуждестранните инвеститори са големи фирми. В същото време ресурсът на българските малки и средни предприятия е ограничен.

Никой не иска да плаща два пъти за едно и също нещо, каза  председателят на работодателската организация. Той допълни, че Кодексът на труда не позволява, ако си инвестирал в един студент 5 години, след това да го задържиш.

В коментар за минималната заплата Симеонов каза, че и в други страни има минимални часови ставки на заплащането, но те са определени след анализ. В България, по думите му, минималните прагове се определят, за да се запълва общественото осигуряване. Пример за това според него е фактът, че е бил повишен минималният осигурителен праг за строителството в момент, в който секторът е вървял надолу. 

Недопустимо е помощите за безработни да се доближават до размера на средната работна заплата у нас. Тогава се получава обратният ефект и не се стимулира търсенето на работа, коментира още Цветан Симеонов.

В коментар за дейността на търговските вериги  Цветан Симеонов заяви, че те са съюзник на бедните хора, защото притискат производителите за ниски цени. Според него обаче в България синдикатите не разбирали това.

Търговско-промишлената палата ще представлява българските работодатели на 105-тата сесия на Международната конференция на труда в Женева. Цветан Симеонов ще представи основните проблеми на българския бизнес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още