IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денонощна работа по еврофондовете нареди Борисов на министрите

Ако се наложи премиерът ще командирова министри в Брюксел за месец, за да бъдат осигурени плащанията за страната ни, става ясно от стенограмата на МС

09:54 | 14.11.14 г.
Денонощна работа по еврофондовете нареди Борисов на министрите

Денонощна работа по европейските фондове нарежда премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание на Министерския съвет в сряда. Това става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на правителството.

Борисов нарежда активизиране на работата по одобрение на програмите за новия програмен период и възстановяване на спрените плащания на база цитираните от вицепремиера Томислав Дончев данни, че в България делът на европейското финансиране като част от публичните инвестиции на държавата е 72%.

По този показател страната ни е на една от челните позиции в ЕС. По-високи са дяловете в новите страни членки, а по-ниски – в старите, отбелязва Томислав Дончев, цитирайки европейски доклад, според който се наблюдава забавянето на сближаването между по-бедните и по-богатите държави в ЕС.

Коментарите са част от обсъждането на българската позиция за заседанието на Съвета по Кохезионна политика, което ще се проведе в Брюксел.

Пред министрите премиерът Бойко Борисов заявява, че без да се осигурят плащанията от ЕС, всичко ще се срути.

Освен денонощна работа в тази насока, Борисов коментира, че ако се наложи ще командирова вицепремиерите и министрите в Брюксел за месец, за да бъдат осигурени плащанията за страната ни. Премиерът допълва, че възстановяването на европейските плащания е „50% от работата на правителството”, за което то е било избрано от хората.

Томислав Дончев допълва още, че оперативната програма от новия програмен период, която може да тръгне най-скоро, е „Човешки ресурси”.

"Всички останали трябва да използваме всеки следващ ден да се борим да бъдат одобрени колкото може по-рано, защото тогава ще започнат да текат парите", казва той.

Припомняме, че преди седмици от служебното правителство гарантираха, че спрените пари по ОП „Околна среда” и ОП „Регионално развитие” за периода 2007 – 2013 година ще бъдат освободени до 15 ноември. По-късно днес е насрочена и пресконференция на вицепремиера Томислав Дончев и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева в Министерския съвет по този казус.

Очакванията са ЕК да възстанови плащанията по ОП "Околна среда" и до края на годината страната да получи от Брюксел 700 млн. лева. 

Парите по оперативната програма бяха спрени в края на 2013 година заради открити нарушения. България се съгласи на финансова корекция от 9,5% по програмата. ЕК е одобрила мерките на управляващите и очакванията са, че плащанията ще бъдат възстановени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още