IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат издаването и на шестмесечни винетки

Много шофьори ползват автомобилите си сезонно, посочват депутатите в мотивите си

10:03 | 16.12.15 г. 1
Депутати предлагат издаването и на шестмесечни винетки

Да има възможност да се издават и шестмесечни винетки - това предлагат депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок.

Двамата са внесли в деловодството на Народното събрание проект за промени в Закона за пътищата.

Идеята им е свързана с повишението на цената на винетните стикери от 2016 г. Увеличението беше мотивирано от правителството с необходимостта от повече средства за поддръжка на пътната инфраструктура.

Депутатите посочват в своето предложение, че шестмесечните винетки, които трябва да бъдат по-евтини от годишните, отразяват обстоятелството, че „редица ползватели на пътната инфраструктура използват автомобилите си сезонно или през есенно-зимния сезон не пътуват извън населеното си място“.

Така шофьорите са длъжни да плащат за услуга, която реално не използват през една част от годината.

Ако предложението на депутатите от Реформаторския блок бъде прието, в продажба ще бъдат винетни стикери със срок от една година, шест месеца, един месец, една седмица или един ден.

От вчера в продажба са винетките за 2016 г. С решение от началото на ноември цената им през новата година се повишава от 67 лева на 97 лева. Прогнозите са приходите от продажбата на стикерите през 2016 г. да се повишат със 73,5 млн. лева.

През 2015 г. приходите от продажбата на винетки са 225 млн. лева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още