IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати се допитват до КС за промените в Конституцията

Искат отговор за двете колегии на ВСС и квотите в тях

16:04 | 29.07.15 г.
Депутати се допитват до КС за промените в Конституцията

Изненадващо депутати внесоха днес питане до Конституционния съд относно два текста от внесените с подписите на 180 народни представители от ГЕРБ, РБ, ДПС, АБВ, ПФ и БДЦ промени в основния закон.

След като парафираха поправките на 24 юни, парламентаристите се договориха, че ще питат Конституционния съд за два от текстовете, но чак след като бъдат приети на първо четене, което се очаква да стане в края на август на извънредно заседание или в началото на септември.

Днес обаче депутатите Данаил Кирилов от ГЕРБ, Станислав Атанасов от ДПС, Красимира Ковачква от БДЦ, Емил Димитров от ПФ и Борислав Великов от РБ внесоха питането в КС, което е подписано от 144 народни представители.

Двата текста, за които чакат отговор от КС, по същество са основна част от реформата и касаят разделянето на ВСС на две колегии с правомощия сами да кадруват в гилдията си - колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите.

Според ДПС и АБВ колегиите не може да кадруват сами и това трябва да се прави от пленумът им.

Вторият въпрос касае квотите на парламента и на професионалната общност в колегиите.

От РБ настояват в прокурорската да са 6 на 6, а в съдийската 8 на 5 (в полза на гилдията).

ДПС и АБВ смятат, че така е нарушена независимостта на съдебната власт и настояват в прокурорската квота да има шестима представители на обвинителите и петима на парламента. А в съдийската съотношението да е 8 към 6.

"Внесохме искане в Конституционния съд за задължително тълкуване на две норми от Конституцията, които касаят изменение на конституционни текстове от обикновено Народно Събрание", обясни пък Данаил Кирилов, който оглавява правната комисия в парламента. Той уточни, че е приложена подробна аргументация с оглед двете тълкувателни решения на Конституционния съд от 2003 и номер 8 от 2005 година.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още