IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет общини са победители в първото издание на конкурса „Екообщина“

В инициативата, организирана от посолството на Франция, взеха участие над 30 общини

10:53 | 09.10.16 г.
<p>
	Министрите на околната среда Ивелина Василева и на регионалното развитие Лиляна Павлова наградиха участниците в конкурса. <em>Снимка: организаторите</em></p>

Министрите на околната среда Ивелина Василева и на регионалното развитие Лиляна Павлова наградиха участниците в конкурса. Снимка: организаторите

Победителите в конкурса „Екообщина“  2016 бяха наградени по време на годишната среща на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) в петък в курорта „Албена“, съобщиха организаторите.

Това е първото издание на инициативата, която се организира от посолството на Франция в България.

В конкурса участие взеха над 30 общини, които подадоха 48 кандидатури в четирите категории „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”.

Във всяка категория имаше по две награди – за община с население под 10 хил. жители и за община с население над 10 хил. жители. 

Общините, класирани на първо място в четирите категории са, както следва:



„Устойчиво управление на водите“: Годеч и Габрово; 

„Устойчиво управление на отпадъците“: Каспичан и Търговище;

„Енергийна ефективност на сградите“: Брацигово и Златоград;

„Устойчива мобилност“: Бобов дол и Сливница си поделят първо място в категорията с население под 10 хил. жители,  Велинград и Костенец си поделят първо място в категорията с население над 10 хил. жители.

Тези общини бяха оценени от независимо жури за добрите практики и постиженията си в четирите области, за добре планирани политики за следващите няколко години и иновативност в осъществените общински проекти.

Домакин на церемонията бе Доминик Вааг, първи съветник и временно управляващ посолството на Франция в България.

„В търсене на отговор на въпросите как да направим живота в градовете по-приятен и по-устойчив, конкурсът „Екообщина“  позволи на българските и френските общини да осъществят обмен на опит в четирите конкурсни области. Едновременно с това се показа как едно добре управлявано партньорство с частните компании позволява на общините да постигат икономии, като в същото време подобряват услугите за населението“, каза тя.

Посолството на Франция ще продължи инициативата и през 2017 г.

Отличените в конкурса получават за награда четиридневно учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, осигурени от министерствата на регионалното развитие и на околната среда и водите. Те ще имат за цел да представят на местната администрация добрите практики и да установят добри двустранни отношения.

Едновременно с това корпоративните партньори на конкурса Веолия България, Сен-Гобен България, Шнайдер Електрик България и Рено Нисан България също дадоха награди в четирите категории.

Повод за конкурса е стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“, уточняват организаторите.

Според стратегията всички ресурси трябва да се управляват устойчиво ― от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено чрез постигането им в местните общности, за което отговорност носят местните власти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още