IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДОСТ ще подкрепи кандидатурата на Цецка Цачева на президентските избори

Не искаме да сме партия на бойкота, каза лидерът Лютви Местан

10:59 | 20.10.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Партията на Лютви Местан ДОСТ реши да участва активно в подкрепа на кандидатурата на Цецка Цачева на президентските избори.

Лидерът на партията обясни, че нито един от кандидатите не покрива високите изисквания на ДОСТ. А те са ясна евроатлантическа насоченост, президентът да е убеден евроатлантик и ясно да каже, че "Русия трябва да се оттегли от Крим, а след това санкциите срещу Русия да паднат".

"Ако ни питате има ли такъв кандидат, който да покрива високите ни критерии - няма. Бихме се насочили към последното квадратче, но не искаме да сме партия на бойкота", поясни Местан.

Той обясни, че по принципа на изключването нямало как ДОСТ да подкрепи левите кандидати. Независимите пък било несериозно да бъдат подкрепени. Местан и хората му били респектирани от Трайчо Трайков, но не могат да го подкрепят, защото партията му носела вината за вкарването на крайните националисти във властта. Освен това Трайков не успял да се разграничи от хората си, които искат забрана за гласуване на изборите в Турция.

Лютви Местан обясни, че дава непоискана подкрепа и не е водил разговори нито с Цачева, нито с Бойко Борисов.

В същото време той каза и че подкрепата му е кредит на доверие към Цачева. Едно от нещата, което Местан очаква от нея, е подкрепа за сериозни промени в Конституцията.

По-късно днес се очаква и ДПС да обяви кой кандидат за президент ще подкрепи. "Това отдавна вече няма такова значение", коментира Местан.

Още за изборите четете в Dnes.bg

Още за президентските избори четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Браво на ДОСТ, нямахме големи надежди за тях, но ето че проявиха разум.........................Кои сте вие , които ДОСТ зарадва толкова ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
България се приближава към идеалната си властова конфигурация - цецка за президент, боко за премиер, менда за председател на парламента и цвъцвъ за председател на върховния съд. Сега може да се помисли и за овъзмездяване на тази внезапна, неочаквана, но навременна подкрепа от страна на ИД, като се устрои това лютви за председател на конституционния съд!Да живее българия! Ура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Давай , записвай се по скоро !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Публично подкрепят Цачева, точно когато със закон им ограничиха изборните секции в Турция наполовина. По-скоро си отмъщават защото подобна публична подкрепа на протурска партия ще има точно обратния ефект върху избора на Цачева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 13
s3
преди 7 години
Браво на ДОСТ, нямахме големи надежди за тях, но ето че проявиха разум. Дано да успеят да привлекат по-голяма част от избирателите на ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още