IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дуалното обучение се финансира и с евросредства

Бизнесът ще бъде запознат с промените в Закона за професиналното образование, заяви Меглена Кунева

12:49 | 18.03.16 г.
Дуалното обучение се финансира и с евросредства

Бизнесът ще бъде запознат с промените в Закона за професиналното образование и обучение с цел да участва активно в законодателния процес по тази важна за фирмите тема. Министерството на образованието и науката (МОН) ще организира срещи с бизнеса за дискусия за намиране на работещи решения в тази посока. Това коментира вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в рамките на парламентарния блиц контрол.

До дни ще бъде готов новият проект на Закона за професионалното образование и обучение, информира Кунева. Преди да го обсъдят депутатите обаче, ще се дискутира с бизнеса, каза тя.

Въпросът към Кунева беше относно трайната тенденция на неудовлетвореност на работодателите от качеството на българското образование. Депутатът Слави Бинев цитира проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за трайна неудовлетвореност на работодателите от липсата на кадри.

Кунева обобщи най-значимите стъпки съгласно стратегията за висше образование в тази посока. Предвижда се да се регулира нов модел за прием на студенти и докторанти съобразно потребностите на пазара на труда, като не се подценява практическият опит във ВУЗ-овете, каза Кунева.

Работи се по проекти, финансирани с европейски средства, в които са включени нови 46 хил. студентски практики.

Ключова мярка за професионално обучение е организирането на дуалното обучение, за което вече има утвърдени учебни планове. МОН работи и по проекти за провеждането на дуалното обучение в реална работна среда. Те са проект "Домино", пилотен австрийски проект и проект за ученически практики по ОП "Развитие на човешките ресурси".

Бинев коментира, че са необходими по-интересни и модерни начини за удовлетворяване на нуждите на бизнеса от кадри, защото акедемичната подготовка не е достатъчно насочена към практиката. Той предложи създаването на бизнес инкубатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още