IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавно предприятие ще изгради тол системата*

Сагата с обжалването на обществената поръчка продължава година и половина

12:46 | 14.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Започва изграждането на държавно предприятие за въвеждането на тол система, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов пред журналисти в Добрич.

Целта на новата схема за заплащане за магистралите е строителството и поддържането на републиканската пътна мрежа да се самофинансира, обясни той, цитиран от БТА.

Припомняме, че управляващите обявиха търга за тол системата миналата година, но той непрекъснато се обжалва.

Атанасов каза, че "тази сага" с подадени над 12 жалби продължава година и половина. Надявам се през 2018-2019 г. тол системата вече да акумулира средства, като се очаква приходите да достигат между 800 млн. и 1 млрд. лева на годишна база, каза той.

По думите му нетните приходи от винетки към края на тази година се очаква да достигнат около 320 млн. лева - с 20 млн. лева повече в сравнение с 2016 г. Няма как с тези постъпления да се правят необходимите ремонти, добави Атанасов, като посочи, че 6 хил. километра от републиканската пътна мрежа са в много лошо състояние и има пътища, които 40 години не са обновявани поради липса на финансови средства.

По думите на Атанасов на денонощие по пътищата в страната преминават между 8 хил. и 10 хил. тежкотоварни автомобила. "Ако прибавим и трафика от Близкия изток към Западна Европа, който е огромен, особено през летните месеци, от него също се губят огромни средства. Така че този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща", добави Атанасов.

Изграждането на тол системата в страната ще струва около 200 млн. лева, каза днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той уточни, че ако системата се изгражда от държавна компания, парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

По думите му средствата ще бъдат възстановявани в бюджета на базата на бъдещи постъпления и приходи от тол таксата. Той обясни, че в документацията за обществената поръчка заложеният срок за възстановяване на ресурса към бъдещия изпълнител е три години. Може би и към държавната компания ще поставим същия срок - 3 или 4 години. Министърът уточни, че това ще стане ясно с етапа на реализиране на самата компания.   

* Допълнена към 16.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още