IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавно търговско дружество ще се намесва при липса на лекарства на пазара

Промяната ще се регламентира с промени в Закона за лекарствата

14:10 | 24.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата ще се намесва чрез собствено търговско дружество при липса на лекарства на пазара, най-вече за такива без аналог. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов пред журналисти в Министерски съвет.

Това ще бъде регламентирано с промени в Закона за лекарствата, които ще бъдат предложени за обществено обсъждане следващата седмица, а през септември – на парламента. 

„Няма никаква причина държавата да няма възможност в лицето на собствено търговско дружество да осигурява лекарства, главно без аналог, когато търговецът не вижда достатъчна полза от това“, подчерта министърът.

По думите му част от този процес е и подписване на споразумение с Румъния за съвместни договаряния на медикаменти.

„До този момент не сме допуснали лекарство без аналог да не е на разположение на българските граждани“, каза Москов, като допълни, че само в екипа му си знаят как става това.

Министърът съобщи, че за първото полугодие на 2016 година спрямо първите шест месеца на 2015 година лекуваните от онкологични заболявания са с 5% по-малко. Разходите за лечението им обаче са нараснали с 25,7%, без да има нови терапии. Затова според Москов трябва да адмирираме действията на Здравната каса за предприемане на проверки, а не те да будят притеснения.

Още новини може да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Ей това е напълно в духа на десните решения! Създайте условия, а не да дотираме едно държавно (частно на министъра) предприятие, в което най-вероятно ще потъват средствата. П.п. Нямам нищо против дъргавните дружества, които работят в конкуретна среда, така, че да играят роля на балансьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още