IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронно свидетелство за съдимост ще има през есента

С година и половина ще се намали срокът за получаване на българско гражданство, съобщи правосъдният министър Цецка Цачева

17:53 | 04.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Над 70 закона предстои да бъдат изменени до 30 септември от Народното събрание и това ще даде възможност да се приеме наредба, която да позволи издаване на електронно служебно свидетелство за съдимост без ангажимент за гражданите. Това обяви правосъдният министър Цецка Цачева на брифинг за акцентите в сектор "Правосъдие" в управленската програма на правителството, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че основен приоритет е намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Цачева информира, че предстои да се изгради и надгради вътрешната свързаност в Агенцията по вписванията между Имотния, Търговския и регистъра Булстат.

Правосъдният министър съобщи още, че се предвиждат промени в процедурата по получаване на българско гражданство. Според тях, в момента на подаване на документите за българско гражданство, ще се насрочва и провеждането на интервю на кандидата.

По думите ѝ така срокът за придобиване на гражданство ще бъде намален с година и половина, тъй като провеждането на интервюто се оказва основна причина за забавяне при процедурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 6 години
70 закона за едно свидетелство за съдимост! И това ако не е бюрокрация - здраве му кажи! Най-напред, кому е нужен подобен документ, та въобще той съществува? Обхваща 5-годишен период и отразява влезли в сила наказателни (САМО) присъди. Т.е. 99.99% от тези "свидетелства" са просто бумащина. Ама пък струва по 5 лв. бройката. Въобще няма нужда това нещо да съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още