IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евросиндикати: Инвестициите могат да стопят разликите в заплащането в ЕС

Една нова политика по доходите да стане приоритет за новото правителство, препоръча Пламен Димитров

12:27 | 02.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има необходимост да се увеличат всички заплати в Европейския съюз, но първо трябва да се изравнят заплатите в Източна Европа с другите заплати в ЕС. Това каза генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини по БНТ. Това е приоритет за европейските профсъюзи, посочи той.

По негово мнение, това, което ЕС трябва да направи, е да увеличи скоростта на източноевропейските страни, за да могат да се доближат до останалите, каза той в контекста на темата за Европа на няколко скорости.

Според него инвестициите могат да стопят разликата в заплащането, но и европейската икономика трябва да се промени. 

„Трябва да гарантираме, че българската икономика може да е в крак с европейската, а това може да се постигне след промяна на макроикономическия подход“, коментира Лука Визентини.

Заплащането трябва да отговаря на развитието в производителността на труда, каза още експертът. По думите му заплащането в България изостава от производителността и има и голяма пропаст между тези два показателя.

„Ако една икономика се основава на ниско заплащане, няма бъдеще. Конкурентоспособността трябва да се базира на доброто качество, а то на доброто заплащане“, смята Визентини.

Не можем да се справим с дигиталната революция например с евтина работна ръка, посочи още Визентини.

Инвестициите за бъдещето трябва да бъдат в иновации, в технологии и развитие на работната сила и производителността.

Според Визентини колективните договори са много важни.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров обясни, че трябва да се заложат постижими цели. Той повтори искането на синдиката – до 2022 година средната работна заплата да е 1700 лева, а минималната 800 лева. За него това е абсолютно реалистично, защото икономиката на страната го показва. За миналата година 10,5% е реалният ръст на заплатите. Българската икономика има потенциал за повишение на доходите, категоричен е той.

Димитров смята, че това е постижимо при икономически растеж от 4,5-5 процента годишно. В момента пълният потенциал на икономиката за растеж не се използва, твърди синдикалният лидер.

Според президента на КНСБ тези параметри означават около 120-150 лв. повишаване на средната работна заплата всяка година в рамките на следващите пет години и около 50-60 лв. - на минималната работна заплата.

Димитров напомни, че от 1 януари тази година Румъния е увеличила минималната работна заплата с 50 евро. По доходи вече доста изоставаме от Румъния, с която досега се движехме в пакет, посочи той.

Лидерът на КНСБ напомни, че служителите у нас са произвели много повече, отколкото получават. За всичките 27 години на прехода БВП се е възстановил и е надминал стойностите от 1990 г., а през миналата година той е бил с 50 на сто по-висок по съпоставими цени. В същото време реалната средна работна заплата за този период е нараснала с 5-6 на сто, каза Димитров.

Необходимо е една нова политика по доходите да бъде приоритет за новото правителство, подчерта лидерът на Конфедерацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още