IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски фирми с интерес за инвестиции в производства у нас

Вложенията ще са в сферата на кожарството и спортните стоки

16:43 | 15.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: МИ</em></p>

Снимка: МИ

Френски компании заявяват интерес да инвестират в производство в сферата на кожарството и спортните стоки у нас. Това е станало ясно след среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с представители на фирмите, съобщиха от Министерството на икономиката.

Френската компания Recife е готова да инвестира в придобиването на кожарска фабрика в България. Това е съобщил собственикът на марката Стефан Арнал пред Божидар Лукарски в Париж.

Recife произвежда луксозни кожени изделия и аксесоари за цял свят - калъфи, колани, чанти, визитници и др. Компанията има предприятия във Франция и Испания, а в момента проучва фабрика "Пролет" в Димитровград.

„Искаме да разширяваме своята дейност с инвестиции в Европа, където можем по-лесно да следим производството и качеството“, заяви Стефан Арнал. Това е и основната причина да се насочат към България, а не към Китай и други страни от Азия, където работната ръка вече не е евтина.

По думите на Лукарски България може да предложи добре обучени кадри и високо качество в кожарската индустрия. Recife са готови да възложат и на други български предприятия да бъдат подизпълнители за детайли към продукцията им - ципове, дръжки, щампи и др.

От Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ще проучат възможностите кои наши фабрики могат да отговорят на изискванията на компанията.
 
Стефан Арнал очаква, че стъпването на Recife в България ще привлече и други големи френски производители на кожени изделия.

Друга френска компания – Decathlon, също е заявила интерес за инвестиции в България. Компанията обмисля вложения в производството на спортни стоки у нас. Decathlon ще търси български партньори за производството на велосипеди, раници, спални чували и каски. Това е станало ясно след срещата на министър Лукарски с регионалния мениджър на компанията за България Франк Блуменфелт.

Компанията предвижда да отвори и два нови магазина – в Бургас и в София, след като вече има два в столицата и по един в Пловдив и Варна. По думите на регионалния мениджър България е привлекателна за инвестиции, икономиката е стабилна, а данъците са благоприятни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още