IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и Обединените патриоти остават на различни позиции за мажоритарния вот

Очаква се новият кабинет да бъде сформиран до 19 април

17:45 | 07.04.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка</em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">:</em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">&nbsp;Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ и Обединените патриоти не постигнаха съгласие за въвеждане на пълен мажоритарен вот след часове преговори в Народното събрание за обща управленска програма, предава БТА.

Днес се проведе поредният кръг от преговори за бъдеща управленска коалиция, в които участваха Владислав Горанов и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпартийците му Красимир Велчев, Делян Добрев, а от страна на Патриотите бяха лидерите на обединението Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров.

Владислав Горанов е оптимист, че до 19 април, когато 44-ото Народно събрание се събира на първото си заседание, ще се разберат. 

Обединените патриоти предпочитат германския модел на избирателна система, докато ГЕРБ настоява да бъде 100 процента изпълнена волята на участвалите в референдума по въпроса.

Спорните теми, по които не бъде постигнато съгласие, ще се решават в пленарната зала, обясни пред журналисти Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.

Пенсиите са друг момент от преговорите, по който до момента няма обща позиция, но се търси решение. Всичко е въпрос на сметки, цифри и възможности, разясни Каракачанов.

Владислав Горанов добави, че има достатъчно време страните да се разберат.

Външната политика също не е съвсем консенсусна. Националистите поставят по-голям акцент върху ролята на България на Балканите като движещ локомотив за членството на другите балкански държави в НАТО и ЕС. Това щяло да направи страната ни по-уважавана в европейски и в световен мащаб. В секторите "сигурност" и "битова престъпност" нямало разминаване.

Не сме коментирали персонални министерски постове, увериха Горанов и Каракачанов. Известно е само името на министър-председателя – Бойко Борисов.

Лидерът на ВМРО отговори, че самият той не настоява да бъде министър на отбраната.

Националистически не означава ксенофобски, ако не противоречи на членството в НАТО и на евроатлантическата ориентация на България, не виждам защо трябва да се търси интрига, отговори така Владислав Горанов на въпрос дали ГЕРБ биха дали поста министър на отбраната на националистическа формация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още