IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Град Мизия е под вода, организирана е евакуация на населението

Десетки къщи са паднали, а стотици са наводнени

09:45 | 03.08.14 г.
Град Мизия е под вода, организирана е евакуация на населението

Десетки къщи са паднали, а стотици са под вода в резултат голямото количество валежи от тази нощ във Врачанско. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Министърът уточни, че ситуацията е изключително тежка.

„Преливат два язовира. До момента няма данни за жертви, но трябва да се уверим, че под падналите къщи няма хора“, заяви Йовчев, цитиран от „Фокус”.

Той уточни, че на място работят над 300 души от екипите на Гражданска защита, пожарната и полицията, БЧК, също екипи от Министерство на отбраната с техника, включително и хеликоптери.

Продължава да се покачва нивото на река Скът в град Мизия, като са залети улици дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, съобщи Dnes.bg.

По данни на МВР към 6 часа тази сутрин няма данни за загинали хора. Точна информация обаче може да бъде подадена, след като приключи евакуацията на всички засегнати. От 1 часа тази нощ няма ток, мобилните комуникации и водоподаването са силно нарушени.

От снощи е започнала евакуация на населението.  Късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от град Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава.

Продължават операциите по спасяване на бедстващи хора.

Главен комисар Тошко Бързилов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” призова хората да се вслушват в напътствията на службите. Човешкият живот е много по-важен от имуществото, каза той пред БНР. 

Депутатът Корнелия Нинова заяви като очевидец пред националното радио, че има хора, които отказват да тръгнат с лодките. От вчера следобед службите работят при пълна мобилизация и в добра организация, каза тя и допълни, че засега всичко е под контрол, но водата към момента е висока и не се оттича. 

Венцислав Василев, областен управител на Враца, съобщи, че евакуацията на хора в Мизия продължава. Срещаме трудности, част от жителите не желаят да напуснат домовете си, загубихме цяла нощ в увещания, каза той пред БНР. Водата не може да се спре, но може да се намалят щетите, допълни той.

Няма язовир с нарушена стена, всички язовири преливаха през преливниците, допълни областният управител.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още