IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хидроенергийната каскада "Горна Арда" получи статут на национален обект

Правителството се разбърза с реализацията на проекта

14:36 | 19.12.12 г. 1
Хидроенергийната каскада "Горна Арда" получи статут на национален обект

Хидроенергийната каскада "Горна Арда" получи статут на национален обект, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Така ще се съкратят сроковете за провеждане на административните процедури във връзка с изпълнението на проекта.

С друго решение на правителството се предвижда "Хидроенергийна компания Горна Арда" АД да плати на "Национална електрическа компания" ЕАД (НЕК) разходите по строително-монтажните и други работи, извършени от НЕК върху имоти - държавна собственост, във връзка с изграждането на каскадата.

Проектът „Горна Арда“ беше създаден по времето на кабинета на Иван Костов след подписано междуправителствено споразумение с Турция, известно още като „ток срещу инфраструктура“.

Споразумението предвиждаше предвижда България да изнася електричество за Турция срещу участие на турски фирми в строителството на самата каскада и на част от магистрала "Марица".

Беше планирано до 2006 г. трябва да бъдат построени три язовира и три ВЕЦ-а, които годишно да произвеждат 466 млн. киловатчаса електроенергия.

Споразумението обаче така и не беше изпълнено заради фалита на холдинга „Джейлан“, който трябваше да строи каскадата и магистралата, и няколко години по-късно хидроенергийният проект беше замразен.

През 2009 г. страната ни започна процедура за прекратяването на споразумението, след като Анкара увери, че няма проблем България да прекрати едностранно сключения десетилетие по-рано договор.

По-късно обаче кабинетът на Сергей Станишев реши да размрази проекта, а правителството на Бойко Борисов взе решение да продължи изграждането му.

Партньор на НЕК в проекта остана само австрийската EVN, а наскоро изпълнителният директор на електрическата компания Михаил Андонов обяви, че строителните работи може да започнат през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
Добро решение С тази централа ще произвеждаме около 30 % от ел енергията от В Е И Язовирите ще бъдат ползвани и за напояване Отдавна трябваше този обект да бъде завършен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още