IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христосков: Заводът за боеприпаси в Горни Лом трябва да бъде затворен*

Фрапиращи нарушения е открила Инспекцията по труда във взривения завод

09:41 | 02.10.14 г. 8
<p>
	На мястото на инцидента вчера в Горни Лом бяха линейките на Спешна помощ, колите на пожарната и полиция. <em>Снимка: БТА </em></p>

На мястото на инцидента вчера в Горни Лом бяха линейките на Спешна помощ, колите на пожарната и полиция. Снимка: БТА

Фрапиращи нарушения е открила Инспекцията по труда във взривената фабрика „Миджур” в Горни Лом. Това информира социалният министър Йордан Христосков пред bTV. Той съобщи, че инспекторите са направили проверка във фабриката на 6 август.

Тогава са установени 13 нарушения – старо работно оборудване за утилизация, липса на втори изход от цеха, липсват и инструкции за безопасност.

Христосков обясни, че изходът от фаталния цех е бил затруднен заради струпани отпадъци от утилизацията.

„Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията”, обясни още социалният министър.

Той беше категоричен, че заводът повече не може да работи при такива условия на труд и трябва да бъде затворен окончателно. „Оттам нататък работа на социалното министерство е да потърси временна заетост за хората в този район”, каза още социалният министър.

От началото на годината досега Главна инспекция по труда е наложила 7 акта за установяване на административни нарушения във взривената фабрика „Миджур”, уточняват от социалното министерство. Сериозни нарушения на безопасността на труда, но не пряко свързани с живота и здравето на хората, са били констатирани при проверка на инспекцията преди два месеца.

По-рано стана ясно, че 12 работници и 3-има души от ръководството са били във фаталния цех по време на взрива. Институциите обаче все още не се ангажират с официални данни за жертвите. Категорични са обаче, че в района на експлозията няма признаци на живот.

Гръцките боеприпаси, които се предполага, че са довели до взрива в завода в Горни Лом и е трябвало да бъдат унищожени, са били предложени на страната ни още през 2007-2008 година. Това съобщи Марин Иванов, бивш директор на военния завод „Терем” по “Нова телевизия”.

Военният завод „Терем” също е кандидатствал за отделни видове боеприпаси, за които е имал технологии, но по-голямата част от тях са били много опасни, трудно се обезвреждат и са силно запалими. "Заводът в Горни Лом спечели поръчката, защото ние искахме да вземем само някои, но тя беше анблок", обясни той.

Според него заводът в Горни Лом не би следвало да пристъпи към такава работа, без да има разрешителни, които се издават от служба Контрол на общоопасните средства. „За да спечелят тази поръчка, те трябва да имат тези скъпи технологии”, допълни още експертът.

На въпрос защо България се е превърнала в терен за обезвреждане на боеприпаси на съседни страни Марин Иванов отговори, че най-вероятно това е така, защото рискът е висок и е възможно загуба на жива сила. “Минимизирането на риска предполага използването на скъпи технологии, но ние не купихме такива и остана това да става на ръка, с жива сила”, каза още той.

Според него в утилизацията няма голяма печалба.

„Вероятно става въпрос за човешка грешка при взрива в Горни Лом и нарушение на технологията и голямо количество складирани боеприпаси в близост до мястото за обезвреждането им. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия”, коментира друг експерт по обезвреждане на боеприпаси у нас и бивш зам.- министър на отбраната Валентин Радев.

Той припомни, че през 2010 г. също имаше такъв инцидент в този цех и отново с гръцки мини. "Тогава имаше небрежност на работниците, вероятно същото е станало и сега", допусна Радев.

Взето е и решение в района на инцидента да влезе специализиран екип, оборудван с бронирана техника, съобщиха от пресцентъра на МВР. Създадена е необходимата организация за разузнаване на района и предстои извършването на вторични проверки на място.

От прокуратурата съобщиха, че следователи от Националното следствие поемат разследването на инцидента в частния завод. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров вече са изпратени следователи от Националната следствена служба на мястото на инцидента.

Екип на БЧК също вече работи на място, съобщи председателят на организацията Христо Григоров.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов обяви, че предстои да се уточнят точните количества възпламенили се взривни вещества.

"Трагедията е огромна, всичко е разрушено, включително и бункерът за укриване на хората в завод "Миджур", каза още Бакалов след заседание на Кризисния щаб, на което са били гледани снимки, направени от безпилотен самолет след вчерашния взрив.

Екип от четирима специалисти е влязъл преди половин час със специализирана техника във взривилия се завод, каза за БТА министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Сред специалистите е и главен комисар Николай Николов.

Решението да се влезе преди 24-часовия законов срок е взето, след като се разгледани направените тази сутрин снимки от безпилотен самолет в района на взрива. Екипът е навлязъл в отцепения район с бронирана машина тип "пустинна котка".

* Допълнена към 10.35 часа

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 32 rate down comment 8
kane
преди 9 години
Христосков,завода затвори вчера още15 човека бяха оставени да умрат без да получат помощ за живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 8
Людени
преди 9 години
Обидно Е !!То не е останало много от завода .... още повече за затваряне !Да беше казал, че няма да се допусне повторното му изграждане и функциониране !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 9
nocalled
преди 9 години
най-мразя като се изтъпани някой *** с костюм и сериозно изражение започне да разправя въпиющи дивотии. а то по традиция е винаги за сметка на масовия обикновен човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 9
nocalled
преди 9 години
най-мразя като се изтъпани някой *** с костюм и сериозно изражение започне да разправя въпиющи дивотии. а то по традиция е винаги за сметка на масовия обикновен човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 9
melon
преди 9 години
Няма държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 9
slavkovrr
преди 9 години
Той завода се затвори сам. А и директорите му вече липсвали, просто с останалите гръмнали (за съжаление).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 8
Eon
преди 9 години
Кво ще го затваряте, след дъжд качулка.Ама какво да ви разправям, сами виждате до какво води корупцията и нехайството.Затваряйте направо държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още