IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванов: За да се вдигнат заплатите на социалните работници, трябват съкращения*

Според директора на Агенцията за социално подпомагане този вариант е нежелателен, тъй като има много работа

10:56 | 09.07.15 г. 1
Иванов: За да се вдигнат заплатите на социалните работници, трябват съкращения*

Вариантите за увеличаване на заплатите на социалните работници са или промяна в закона за държавния бюджет, или съкращения в системата. Това каза Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане пред „Фокус”.

Според Иванов първият вариант е почти невъзможен, а вторият е нежелателен, тъй като има много работа. „Законът за държавния бюджет е разпоредил средствата за работни заплати, които се полагат в сферата и за да бъде променено това, трябва да бъде променен Законът, а той се приема от Народното събрание. За да се стигне до подобно решение, трябва да има необходимите средства, да се направят съответните разчети и едва тогава може да се говори за по-високи възнаграждения. На този етап, аз лично не виждам това да стане“, категоричен беше Иванов.

„Единственият вариант да се повишат работните заплати е да бъдат извършени съкращения в системата на Агенцията за социално подпомагане и то в размер на около 20%, за да може да се изпълни тяхното искане“, посочва Иванов.

Той допълни, че социалните работници са прекалено отговорни хора, за да пристъпят към ефективна безсрочна стачка. "Една от положителните промени, които вече са се случили в Агенцията за социално подпомагане, е осигурената нова техника", каза още Иванов.

Днес стотици социални работници в цялата страна ще излязат в едночасова предупредителна стачка. Основното им недоволство е заради ниското заплащане. Средната им работна заплата е 646 лева, което е с близо 30% по-малко от средното възнаграждение на държавните служители в бюджетната сфера, твърдят те. За последните 10 години, след съкращения в администрацията, щатните служители в системата са намалели с над 1000 души. В същото време работата става все повече, уточняват недоволните служители.

Синдикатите предупреждават, че ако не бъдат изпълнени исканията на социалните работници, ще има безсрочна стачка или масово напускане на хора от системата. Това коментира за БТА Ефтим Боюклиев, председател на Националния синдикат на административните служители към КТ "Подкрепа”.

Вчера социалният министър Ивайло Калфин* коментира пред журналисти, че социалните работници заслужават по-високи възнаграждения, но на този етап трудно може да се намери решения на исканията им за увеличение на заплатите с 20 процента.

"Аз мога да увелича заплатите с 20 процента, ако направя съкращения, само че не мисля, че това може да се направи, защото това са служители, които трябва да стигат и до хората в най-отдалечените и малки населени места", посочи министърът. По думите на Калфин в социалната сфера не е имало съкращения въпреки предвиденото със закона за бюджета десетпроцентно намаление на разходите на всички ведомства.

Калфин съобщи вчера, че се е обърнал към министъра на финансите за разрешаване на проблема с ниските възнаграждения в сферата, но на този етап не може да обещае нищо. "Във времето те са получавали най-различни обещания, които не са изпълнявани, за което много съжалявам, но не са от мен тези обещания", каза още министърът на труда и социалната политика.

* Актуализирана към 12.40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 13
bigi
преди 8 години
Имало много работа. Ха-ха! Този май не е виждал колко "много" работят тези социални работници. Само по броя на изпитите кафета може да разбере за "огромния" труд,който извършват.Между другото, не е лошо да им направят прегледи за хемороиди. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още