IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: Не еврофондовете, а износът е източникът на растеж през 2015 г.

Липсват вътрешни реформи, които да стимулират нови инвестиции, смята икономистът

11:07 | 28.01.16 г. 4
<p>
	Калоян Стайков. Снимка: <em>Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Калоян Стайков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големият проблем на българската икономика е, че силно разчита на международната среда, за да я изтегли от ситуацията, в която се намира, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

Той припомни, че двигател на растежа през миналата година беше износът, а не вътрешни реформи, които да стимулират нови инвестиции и ново потребление. Според него твърденията, че инвестициите през еврофондовете са създали растежа през 2015 година не са напълно основателни, тъй като той е дошъл главно по линия на износа.

Стайков обаче посочи, че вътрешното потребление не е достатъчно стабилно, тъй като все още има несигурност, свързана с пазара на труда и условията за правене на бизнес.

Основният стимул за потреблението минава през бизнес средата. Ако тя се подобри и се създават работни места, за които имаме специалисти, ако има стимули за нови инвестиции, тогава можем да видим някакво раздвижване.

Относно спада в кредитирането икономистът коментира, че от една страна банките са много консервативни по отношение на критериите за отпускане на кредити, но от друга - бизнесът също е консервативен при поемане на нови задължения.

Стайков изрази очакванията си растежът на българската икономика да се задържи около 2% тази година, ако няма проявление на негативни ефекти.

Какво каза още икономистът пред Bloomberg TV Bulgaria можете да видите във видеото:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivan.r
преди 8 години
И данък 0 % да имаме с тая масова корупция, неработещ съд и политици-клептократи-псевдодемократи какви инвестиции се очакват?Отделен въпрос, някой който скоро е бил във ВУЗ да помни колегите му да са имали амбиции за собствен бизнес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още