IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин ще участва в президентските избори само при обща кандидатура на левицата

Най-добрият вариант за президентските избори е да има лидерска битка, смята зам.-председателят на АБВ

09:49 | 01.08.16 г.
Калфин ще участва в президентските избори само при обща кандидатура на левицата

Ивайло Калфин би се кандидатирал за президент само при обща кандидатура на левицата. Това коментира той в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.

Спрягането на имената на ген. Румен Радев и Калфин в обща кандидатура за предстоящите президентски избори е спекулация, посочи зам.-председателят на АБВ и бивш социален министър.

"Излизат спекулации, а не информации. Това е спекулация. Аз съм една от кандидатурите на АБВ за президент в зависимост от развитието на разговорите с партньорите", заяви той. „На първо място поставяме възможността да намерим общо съгласие и сме съгласни на компромиси“, посочи Калфин.

"След като БСП казаха, че не искат да приемат моето име и това на г-н Първанов, очевидно е, че продължаването на разговорите ще се съсредоточава върху други кандидатури", обясни той.

"Имам самочувствието, че познавам институцията и мога да изпълнявам тези функции, но аз бих участвал само тогава, когато има действително широка коалицията, която би приела кандидатура като моята, и бих участвал, за да спечеля. Ако АБВ излъчи кандидат за президент, това отслабва шансовете на кандидатите на левицата, така че ще положим всички усилия да потърсим обща кандидатура. Аз лично заради това не бих се кандидатирал само от АБВ. Не само защото имам някакъв проблем с това нещо, а и защото не е продуктивно", добави той.

Той отрече и твърденията, че ще се кандидатира за вицепрезидент.

"Не остава много време до изборите. Политическите партии, особено големите, страшно много се забавиха. Цялото ми уважение към гражданското общество, но хората там са известни в определени сектори и когато избираш държавен глава, искаш да ти е прозрачен като скенер. Да знаеш какво мисли по определените въпроси.Успешните кандидатури досега са били партийни. За мен най-добрият вариант за битката за лидер на държавата е да има лидерска битка. Очевидно е, че поне в БСП това се отхвърля и не се случва. Минаваме на втория вариант - това да бъде човек извън партийните ръководства", коментира той.

Ако премиерът Бойко Борисов се кандидатира за президент, това ще промени не само кампанията, а и картината за цялата държава, посочи Калфин. По думите му това ще е решение с доста дълги последствия.

Цялото интервю с Ивайло Калфин вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още