IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Служебният кабинет да приеме механизъм за увеличаване на минималната заплата

"Размразяване" на доходите, спиране на концесията на Летище София и отмяна на регламента за т.нар. "синя карта" иска синдикалната организация

15:42 | 30.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява за ревизия на тригодишната бюджетна прогноза, в която е заложено замразяването на минималната работна заплата. За целта синдикалната организация настоява да се въведе механизъм за увеличаване на минималното възнаграждение още по време на мандата на служебното правителство.

Това обяви на пресконференция президентът на синдиката Пламен Димитров след заседание на Изпълнителния комитет на КНСБ, на което са били формулирани исканията на синдиката към служебния кабинет. Организацията очаква и среща със служебния премиер.

Синдикатът иска и спирането на концесията за Летище София, както и отмяната на решението за облекчено наемане на квалифицирани работници от трети страни (т.нар. "синя карта").

Според Пламен Димитров е наложително минималното възнаграждение да продължи да нараства, тъй като в България то продължава да е най-ниското в Европа, въпреки постигнатия ръст през последните няколко години. „Въпреки нарастването на минималната работна заплата за периода 2015-2017 г. със 120 лв., тя остава най-ниска в ЕС. За сравнение, в Румъния е около 317 евро”, посочи лидерът на синдиката.

От КНСБ заявиха готовност да участват в преговори за определяне на механизъм за формиране на минималната работна заплата, стъпвайки на вече предложените формули. Заявка за това вече даде и служебният министър на труда Гълъб Донев.

Синдикатът настоява и за бързото свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), както и приемане на ясен план за работата на съвета. Димитров призова и за насърчаване на диалога между бизнеса и синдикатите, който е блокиран в последните месеци най-вече заради споровете около минималната заплата.

Лидерът на КНСБ отчете като важно за служебното правителство и подготвянето на Бюджет 2018, тъй като разходните стандарти се залагат именно в следващите няколко месеца.

Друго основно искане на Конфедерацията е служебният кабинет да замрази концесията на Летище София. Така според Димитров ще бъдат предотвратени рисковете от накърняване на националните интереси и възникване на социално напрежение. В същото време от синдиката очакват и ревизия на състоянието на БДЖ, за да се отчете как са сработили мерките в дружеството.

Що се отнася до сектора на енергетиката КНСБ настоява за разработване на ефективен пакет от мерки за борба с енергийната бедност и преосмисляне на дефиницията й. Синдикатът очаква и постигане на баланс по цялата верига на електропроизводството. 

Необходимо е и предефиниране на делегираните бюджети в средното образование, смятат още от синдиката, като препоръчват капиталовите разходи да се извадят от делегираните бюджети. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева посочи, че е направено предложение за усъвършенстване на механизма на делегираните бюджети.

Що се отнася до заявката за реформи от служебния здравен министър КНСБ я приема и застава зад предложението от цените на клиничните пътеки да се извадят парите за инвестиционни разходи. Това е и правилната посока към намаляване на доплащането за здравни услуги, смятат от синдиката.

Конфедерацията ще заяви пред Огнян Герджиков и други искания, свързани с председателството на ЕС. КНСБ ще настоява за ясен ангажимент от правителството по председателството.

Организацията ще поиска от служебния кабинет и бърз преглед на условията по споразумението за партньорство 2014-2020 г. по министерства и оперативни програми, за да се избегне спиране на еврофондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
първо за кво замразяване говори търтей Но1 ? като всяка гофдина се вдига мин заплата.2ро защо плаче срещу синята карта, като тя не засяга държавните служители на които тоя е лидер ? единственото което мога да му призная е че успя да направи тка че държавния служител да взима повече от частния :):) ... с данъците от този дето бачка на частно разбира се :):) ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още