IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Възрастта за пенсиониране да не се променя догодина

Синдикатът предлага на държавата спешни мерки за насърчаване на потреблението и увеличаване на доходите

13:27 | 24.11.14 г. 5
КНСБ: Възрастта за пенсиониране да не се променя догодина

КНСБ поиска възрастта за пенсиониране догодина да остане без промяна за всички работещи. Това стана ясно от изказване на лидера на синдиката Пламен Димитров.

Конфедерацията на независимите синдикати настоява от началото на следващата година да няма промяна на изискванията за пенсионна възраст. „Не виждаме причини да продължава моделът "Дянков" с увеличение с по четири месеца на възрастта и с отпадането на възможността категорийните работници да се пенсионират рано“, каза Пламен Димитров, цитиран от БТА.

По думите му масово хората в страната твърдят, че не могат да понесат увеличение на пенсионната възраст в този размер.

В момента в трета категория труд мъжете се пенсионират при навършени 63 години и 8 месеца, а жените - при 60 години и 8 месеца. Ако законът, приет при ГЕРБ, не се промени, от 1 януари 2015 година възрастта ще се увеличава с по 4 месеца за мъжете и за жените, след като възрастта беше „замразена“ за една година от правителството на Пламен Орешарски.

Преди дни социалният министър Ивайло Калфин се обяви за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране и определи стъпката за нарастването с по четири месеца на година като стръмна. Калфин обаче заяви, че няколко елемента от реформата трябва да се решат преди началото на следващата година с Бюджет 2015 без претенцията това да е цялостната реформа.

Пламен Димитров каза още, че работниците заявяват и готовност за стачни действия, ако условията за възрастта за пенсиониране бъдат променени от първи януари догодина.

КНСБ настоява правителството незабавно да стартира работа със социалните партньори по необходимите изменения в осигурителното законодателство с основна цел постигане на стабилизиране на системата и достигане на пенсия, която е 65 процента от заплатата, която се получава в момента на пенсионирането.

Експертите от синдиката предлагат на държавата спешни мерки за насърчаване на потреблението и увеличаване на доходите, допълва Нова телевизия.

Нова политика по доходите трябва да осигури минимална работна заплата поне в размер на 400 лева от догодина, предлагат от КНСБ. Те искат също така плавно увеличаване на средната работна заплата поне с 10% на година, което смятат да обсъдят с работодателите. Според тях икономиката има възможност да осигури такова увеличение.

Що се отнася до данъчното облагане, те предлагат да се въведе необлагаем минимум за минималната работна заплата от 340 лева.

Според синдикатите, ако ще се тегли държавен дълг, той трябва да е за инфраструктура и енергетика, а не за спасяване на банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Добре е да посетиш специалист по управление на гнева защото страдаш от тежка форма на когнитивен дисонанс и може би биполярно разстройство, не успяваш да видиш добре реалността и съответно да преценяваш добре. А реалността е, че съотношението работещи към пенсионери постоянно се влошава. И независимо от това колко хубаво е било при социализма и колко проституция има сега, това е реален проблем. Проблем, в сегашно време, който изисква мерки, които да му противодействат, а не да го задълбочават и да карат още повече младите да бягат и да пълнят тамошните пенсионни фондове (което се случва когато им отнемаш доход и възможности). Защото причината младите да бягат е че тук "безплатните" условия, които са създали сегашните пенсионери, никак, ама никак не са добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
""Добре де, ама как става така, че хем възрастта за пенсия е много висока, хем съотношението работещи към пенсионери постоянно се влошава?"" Наистина ли си толкова *** или се правиш на такъв че не виждаш очевадни истини????....когато сегашните пенсионери са работили е имало работни места, имало е промишленост, лека, тежка, селско стопанство, кравеферми, свинеферми, птицеферми в онова време когато е нямало ментета, чалга,проституция и наркомания като сега и младите не са се евакуирали в чужбина за да оцелеят и да пълнят тамошните пенсионни фондове за тяхните пенсионери а са работили тук в БГ за БГ и са създали всичко безплатно за да могат сега невежи *** като теб да им казват че нямат право да се пенсионират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
"масово хората в страната твърдят, че не могат да понесат увеличение на пенсионната възраст в този размер"----------------Добре де, ама как става така, че хем възрастта за пенсия е много висока, хем съотношението работещи към пенсионери постоянно се влошава? И какво да направим - да вземем още повече от работещите, че да станат още по-малко и да продължаваме да влошаваме ситуацията ли? Работата съвсем започна да прилича на оная приказка - тъкмо го научихме магарето да не яде и то взе че умря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
"достигане на пенсия, която е 65% от заплатата, която се получава в момента на пенсионирането"-----------Значи цял живот получавам заплата 1000 лева, но последната година преди пенсия получавам 2000 лева и хоп - пенсионирам се с пенсия 1300 лева. Умно! Даже и хитро! Само не знам откъде ще се вземат парите. Ама те синдикатите са над тия неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Tony
преди 9 години
Кои бяха тези кнсб, че не съм ги чувал по времето на ДП?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още