IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултативният съвет за сигурност приключи заседанието си с решение за бъдещи анализи

До 20 юни трябва да бъде изготвен анализ на системата за сигурност, до 30 юни за модернизация на армията

14:45 | 30.05.17 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След по-малко от месец - до 20 юни, трябва да е готов анализ на системата за сигурност с хоризонт следващите пет години. Това стана ясно след първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

"От изключителна важност е да сложим всички ресурси на масата, да преценим отново дефицита от способности и да направим ефективно разпределение на ресурсите по отделните елементи от системата за национална сигурност“, каза държавният глава след заседанието. 

Участниците в Съвета обсъждаха близо четири часа рисковете и заплахите за националната сигурност и необходимите мерки, които да бъдат предприети.

До 30 юни трябва да бъдат разработени конкретни планове за ускоряване на проектите за модернизация на армията и за поддръжка на наличната техника. До края на 2017 година трябва да е готов национален план за достигане на 2% от БВП за отбрана до 2024 година, съобщи още президентът.

Радев благодари на участниците в КСНС за постигнатия консенсус и изтъкна, че без разбиране по проблемите на сигурността няма как да има икономическо развитие и просперитет в държавата.

Президентът допълни, че трябва да се създадат условия за водене на пълноценна бойна подготовка, да има възможности за кадрово и професионално развитие, да се вземат мерки за доокомплектоване на състава.

По думите му е необходима актуализация и усъвършенстване до края на 2017 година на Стратегията за национална сигурност, която не съответства на съвременната среда за сигурност.

Радев посочи, че е необходима актуализация на нормативната уредба, недопускаща външна намеса във вътрешнополитическия живот на страната.

След заседанието премиерът Бойко Борисов заяви, че с държавния глава нямат различни мнения по въпроса за нуждата от модернизация на армията.

Не само военно-въздушните сили могат да бъдат модернизирани, а и сухопътните и морските, ако вноските за новото оборудване бъдат плащани 15-20 години, убеден е Бойко Борисов.

Той добави, че в решението на служебното правителство за купуването на нови изтребители са подредени трите основни държави, които произвеждат самолети.

"Сега колегите ще отидат да водят преговори и единствената задача, която ще получат от мен, е да може да плащаме на вноски през следващите 15-20 години, така както Унгария, даже може да модернизираме не само самолети, но и сухопътните войски, нова флота, всички родове войски имат нужда и аз не казвам да се поставят изтребителите на първо място, а да се мисли за трите рода войска и да се плаща на по-малки вноски във времето", обясни премиерът.

Според него отбранителната ни промишленост работи и сега на пълен оборот и никога през последните 30 години не е била ангажирана с толкова много поръчки.

"Въпросът е в модернизацията на армията да използваме иновациите, учените от БАН, които по тази тема са направили едни страхотни разработки, да се приложат в България, защото това е един огромен финансов ресурс, който държавата до 2024 ще заделя", допълни той.

От изказването на Борисов след КСНС стана ясно, че парламентът ще прави промени в стратегията за национална сигурност, а обещанието да бъде подкрепена дошло всички лидери на партиите в НС. Работа на парламента било също така да се направят закони, които да не позволяват на чужди държави да се намесват във вътрешната ни политика.

Бойко Борисов призна, че е останал много доволен от първото заседание на КСНС, което събира на "Дондуков" 2 Румен Радев, откакто встъпи в длъжност на 22 януари.

Четете още в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
не това са някви твои мечти, аз искам да ни управляват умни хора ... не искам много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Alee
преди 6 години
Само гледайте сеир сега: ще се окаже още на първо четене, че изграждането на магистрали и пътища е с най-сериозно влияние върху сигурността на страната. Всички пари за "самальотите" ще заминат за пътища. И заеми ще вземем ако се налага. Все пак за сигурност говорим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Е ти какво искаш , Евгени Минчев и Азис ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 6 години
мутри, военни и ДС агенти ... ужас на ужасите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още