IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева подава оставка от ЕК*

Тя се завръща отново като висш мениджър на Световната банка, неин заместник в ЕК ще е Гюнтер Йотингер

17:50 | 28.10.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева е подала оставка от Европейската комисия. 

В публикувано изявление днес тя заявява, че за мен "бе чест да служа през последните седем години на Европейския съюз и страната си като комисар по хуманитарната помощ и, в сегашната си роля, на вицепрезидент, отговарящ за бюджета и човешките ресурси.  

В изявлението си тя обяснява, че когато през 2010 г. е приела номинацията за член на ЕК, е напуснала "не само работа и организация, които обичах, но и цял сектор – света на глобалното развитие".

"Мислих дълго и ми беше трудно да взема решение да приема поста на Главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие (IBRD/IDA)(част от Световната банка, б.ред.)", добавя тя.

„Но в крайна сметка не можех да обърна гръб на възможността да се върна в област, която продължава да ме изпълва със страст по отношение на работата и възможностите, които тя предоставя за трайната промяна на Европа и останалата част на света“.

В съобщението се отбелязва, че от 2 януари 2017 г. тя се връща в Световната банка, където ще бъде изпълнителен директор. 

Малко по-късно стана ясно, че Гюнтер Йотингер ще бъде назначен за европейски комисар по бюджета. 

В съобщението на ЕК пише още, че Георгиева ще се оттегли не по-късно от 31 декември 2016 г. в полунощ. Това зависи и от хода на преговорите за бюджета на ЕС. Междувременно председателят Жан-Клод Юнкер я е помолил да работи в тясно сътрудничество с Йотингер. 

В досегашната ѝ роля на вицепрезидент по бюджета и човешките ресурси Георгиева отговаряше за бюджета на ЕС на стойност 161 млрд. евро и 33 000 служители в институции по целия свят. Георгиева утрои фондовете за бежанската криза в Европа и отчете бърз прогрес по отношение на равенството на половете. 

Оттеглянето на Георгиева засяга обаче чл. 246 от Договора за функциониране на ЕС, който изисква друг български гражданин за доизкара мандата ѝ в ЕК, пише още в съобщението. Юнкер изказва готовност  по най-бърз начин да обсъди с българския премиер Бойко Борисов имена на потенциални кандидати и какъв ресор да им бъде отделен.

Новият български еврокомисар трябва да бъде назначен от Европейския съвет след съгласието на председателя на ЕК и след консултации с Европейския парламент. 

*Актуализирано в 18.20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 5
fri
преди 7 години
...да доизкара...този глагол го има в речника, но е за уличния говор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 6
fri
преди 7 години
4 melon, Странна работа, интересно каква е причината?- паричките са причината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 4
ivanrog
преди 7 години
Не че нещо, но тя дойде от подобен висок пост от същото вясто, мина през друг висок пост на друго място и аз не мога да кажа, че България е спечелила от това, явно ти можеш.Иначе за мен, тове е кризисна реакция, явно са бързали да я спасяват да те се връща в ЕК след фиаското, което означава, че и ББ вече е езгубил всякаква доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Пак замириса на ракия менте...*** народ - слаба държава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 7 години
Ние, англо-саксите не изоставяме верните си хора на вълците. Като мафиотски клан сме- държим се до последно. Вашата роля е да ни служите вярно и безропотно. Позволено Ви е само да изразявате негативното си отношение към нас из разни сайтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 4
hagan
преди 7 години
гадна арогантна муцуна политическия хамелеон се върна в блатото от където беше изпълзял върна се при истинския си господар който никога не спирала да слуша-долна ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
iezuita
преди 7 години
мишките бягат, когато корабът потъва. вижте ги кои са. Не е препоръка :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 4
aldy
преди 7 години
ЕЖК стрина СталИна отива Главен директор на СБ. За по-нисък пост тя няма да си мръдне дъто. Пък и поразията, която свърши, трябва да се възнагради подобаващо. С шут отзадЕ някак не иде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 4
Lucifer
преди 7 години
От 1.01.2018г я виждам президент на САЩ....или на Марс...тва е кариера...празно нема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
:) И какво и е доброто? Преди време един познат ми каза такаРумънците ни бият, защото имат лоби, а имат лоби, защото когато един румънец отиде в някоя ЕС или световна организация, ще изтегли още 10 при него, а ако българин отиде, ще направи така, че никой друг българин да не може да пробие там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още