IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КСНС отново не постигна консенсус за борбата с корупцията

Властта не успя да изглади противоречията си по бъдещия закон при президента

17:59 | 17.10.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След 4 часа заседание на "Дондуков" 2 първите мъже и жени в държавата пак не успяха да се разберат за новия орган, който ще бори корупцията, нито кой да назначава шефа му, нито дали да има разследващи функции. Така разнобоят между  ГЕРБ и  БСП, които  излязоха със свои антикорупционни законопроекти, остава.

Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които Комисията за конфискация на имущество и БОРКОР.

От БСП пък предложиха свой закон, който предвижда да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Един от основните спорове между ГЕРБ и левицата е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура. 

Управляващите предлагат това да става в парламента, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.

След заседанието президентът Румен Радев обясни, че все пак има единомислие по някои въпроси.

Заедно с него, докато правеше изявление, застанаха повечето от членове на КСНС – премиерът, министрите му, шефовете на парламентарните групи, председателят на Народното събрание, явно, за да се заличат следите от скандала с проваленото поради липса на кворум заседание на Съвета по същата тема през миналата седмица.

"Обединихме се, че резултатите в борбата с корупцията са ниски поради несъвършенства в законодателството, нормативната рамка и липсата на обособена структура с ясен капаците. Постигнахме съгласие за основните насоки в работата на държавните институции, които да гарантират прилагане на комплексен подход и да се концентират не само с превенцията, но и с преследването и разкриването на корупцията", обясни държавният глава.

Той допълни, че всички са били на едно мнение и са излезли с предложения към правителството и парламента да приемат промени в Наказателния кодекс относно корекционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно не само в публичния, но и в частния сектор.

КСНС излиза и с препоръка към депутатите да приемат закон за противодействие на корупцията, който да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, откриването на незаконно притежаваното имущество и разкриването на прояви на лица, свързани с това престъпление и заемащи висши постове.

И все пак президентът призна, че не са успели да постигнат съгласие за ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган и за принципите за назначаването на ръководството му и за контрола на действието на този орган.

Радев обясни, че е предложил две точки, по които да има обединение и които са съдържали неговите гледни точки, но те не са били приети в дебата и гласуването.

Според него наистина е нужен антикорупционен орган, който да работи така, че да се стигне до поемането на наказателна отговорност. "Дълбоко в себе си вярвам, че корупцията не може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея не може да е само превенция", коментира той.

Президентът обясни, че сега въпросът е в ръцете на депутатите и предстои да се разбере доколко техните решения ще отчетат и резултатите от днешното заседание на КСНС и високите обществени очаквания.

"Силно се надявам, че парламентът ще подходи към противодействието на корупцията, осъзнавайки мащаба на проблема и надмогвайки партийните интереси в името на България", коментира Радев и припомни, че преди седмица е заявил, че корупцията ощетява и унижава пряко или косвено всеки българин.

"Отказва инвеститорите, хиляди българи работят зад граница далеч от семействата си прокудени и демотивирани точно заради корупцията у нас и заради това борбата с нея е толкова важна", обобщи той.

Държавният глава скастри институциите, че още не са реализирали решенията, взети на предходно заседание на КСНС, свързани с националната сигурност.

Според него именно заседанието на Съвета от 30 май, на което се обсъди проблемът, е добър пример, защото е имало смислен дебат и е бил постигнат много добър консенсус с конкретни мерки.

"Досега обаче те не са претворени в политики и решения и уважавайки КСНС и запазвайки неговата роля и място в обществения дебат следващи такива съвети за националната сигурност ще има, когато видим реални стъпки в изпълнение на предишните решения", заяви той.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още