IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева сезира прокуратурата за управлението на Медицинския университет в София

Разследват за пет неизгодни сделки бившия ректор на университета Ваньо Митев

13:52 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Меглена Кунева е сезирала прокуратурата и МВР за случващото се в Медицинския университет в София. Тя обяви това на извънредна пресконференция, предава БТА.

За намеренията на Кунева стана ясно още в края на септември. Тогава тя каза, че одитът на Медицинския университет в София съдържа много притеснителни констатации. Одиторите са констатирали липса на прозрачност и незащитени интереси на университета чрез сключени договори за рекламиране на обучението и изплащане на комисионни, както и при провеждане на обществени поръчки.

Кунева е изпратила писмо до вътрешния министър за оказване на съдействие за нормалното осъществяване на проверката на Министерството на образованието и науката в университета.

Проверката в Медицинския университет продължава и ще продължи до предоставяне на всички необходими документи и доказателства за състоялото се на 12 октомври Общо събрание, заяви тя.

"Имах разговор с финансовия министър и днес имаме вече решение от него за спиране на разпореждането със средства във Медицинския университет в София, предвид на случващото се в него, тъй като нямаме увереност, че средствата биха се изразходвали законосъобразно - от легитимни органи на управление на висшето училище", коментира вицепремиерът. 

"Имаме основание да смятаме, че случващото се в последните месеци в МУ-София има връзка с проведен одит на МОН, който установи тежки нарушения в мандата на бившия ректор на университета и тези нарушения се разследват от прокуратурата", посочи Кунева. Тя каза, че до момента има шестима проверяващи от МОН в МУ-София и те не са получили никакво съдействие за осъществяване на проверката. 

Неоказването на съдействие на орган на власт е престъпление по чл. 275, ал. 1 от Наказателния кодекс, като наказанието е пробация или глоба от 100 до 300 лева, посочи министър Кунева. 

Междувременно прокуратурата повдигна обвинение за сключени пет неизгодни сделки на бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев. Като длъжностно лице при условията на продължавано престъпление той е сключил неизгодни сделки, от които са произлезли вреди за Университета в размер на 276 908 лв.

Митев остава на свобода срещу парична гаранция от 20 хил. лева, съобщават на сайта на държавното обвинение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още