IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квалификацията ще е все по-важна за нивото на доходите, твърди икономист

За високо възнаграждение са нужни подходящи умения според Явор Алексиев

14:02 | 24.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дори за да получават средна работна заплата, в следващите години хората ще трябва да са гъвкави и да адаптират своята квалификация към това, което се търси на трудовия пазар. Това каза пред БНР икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев в коментар за структурата на заплатите в България.

В страната има все повече високоплатени специалисти, чиито доходи са доста по-високи от това, което повечето хора получават, поради развитието на IT сектора и промяната на структурата на работната сила. От друга страна, висшистите се увеличават, а техните заплати са значително по-високи от тези на хората с начално или средно образование, заяви икономистът.

Хората с подходящи умения все повече ще получават по-висока заплата, спрямо хората с по-ниско образование, прогнозира той. 

Запитан защо висшистите масово работят на позиции по-ниски от квалификацията им, той отговори, че в България висше образование се получава много лесно. В момента се субсидира висше образование на калпак и така имаме повече хора, които работят на позиции, които не изискват висше образование, каза Явор Алексиев.

„Ако погледнем IT сектора, там голяма част от младите специалисти нямат висше образование, просто защото много бързо се оценява дали един човек може да свърши работа или не. Има голямо текучество и голям глад за кадри и това се отразява на заплатите“, допълни той.

Според него в този сектор недостигът на кадри ще остане, докато България е аутсорсинг дестинация и докато компаниите успяват да пласират продукта си в чужбина.

От друга страна, строителите и медицинските сестри трябва да емигрират, за да получат по-висока заплата, отчита експертът.

Липсата на традиции за учене през целия живот е една от причините младите да са все по-високо платени, а при лицата над 50 възнагражденията спадат, смята Алексиев.

В България под 3% от хората продължават да учат през целия си живот. Икономическите отношения се променят и за по-възрастните хора е по-трудно да се адаптират към новите реалности, каза икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Алексиева55
преди 7 години
Много ясно. Ако си квалифициран, ще заемаш по-добра длъжност и ще имаш висока заплата. А ако си по-учен, ще инвестираш някъде парите си и ще получаваш допълнителен доход. НАпример
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още