IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК анализира Правилника за прилагане на ЗОП

Текстовете уреждат новите моменти в законодателството, свързани с ин хаус възлагането

15:12 | 08.03.16 г.
КЗК анализира Правилника за прилагане на ЗОП

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала процедура по анализ на предложения от Министерството на финансите правилник за прилагане на Закона за обществените поръчки, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Текстовете ще бъдат проверени дали не ограничават свободната конкуренция. Инициатор на проверката е финансовото министерство. 

Документът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство. С него се уреждат някои нови моменти в Закона, сред които свързани със създаването на Регистъра на обществените поръчки, който ще съдържа информация за всяко лице, което възнамерява да подаде заявление и оферта в процедура за обществени поръчки, органите, ангажирани с контрола и обжалването на процедурите.

С правилника се уреждат всички въпроси за вписването в Регистъра, достъпа до информацията в него, както и на вида на документите, които се използват.

Засегнато е и т.нар. вътрешноведомствено (ин хаус) възлагане. Това е възлагане, при което не се провежда търг за обществена поръчка, тъй като резултатът се постига от звено или предприятие, работещо под контрола на възложителя. С правилника се постига правилното прилагане на условията за това изключение, става ясно от мотивите на авторите на идеята.

Изготвени са и разпоредби, свързани с аналогичен сценарий – възлагането на поръчка между свързани предприятия.
За първи път и ясно се дефинира възможността възложителите да отделят малка част от поръчката и да я възложат отделно.

В съответствие с разпоредбите на закона в проекта на правилник са разписани условията и сроковете за публикуване на информация в профила на купувача. Според текстовете профилът на купувача е обособено интернет пространство, което всеки възложител трябва да поддържа и чрез което да предоставя информация за обществените поръчки, които управлява.

Чрез него участниците в търга получават достъп до документацията за обществените поръчки и се обменя информация по повод запитванията за тях.

Ако получи одобрението на Министерския съвет, Правилникът ще влезе в сила на 15 април 2016 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още