IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лимитите на болниците ще бъдат преразгледани

Здравният министър Николай Петров ще възобнови електронния търг за лекарства

19:05 | 01.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лимитите на болниците ще бъдат преразгледани и здравното министерство ще предложи нова методика по определяне на бюджетите на болниците. Това заяви здравният министър Николай Петров пред депутатите в парламентарната здравна комисия на първия си блиц контрол като министър.

Петров посочи, че ще поиска разработването на нова методика за определяне лимитите на лечебните заведения, като посочи, че в момента има доста големи диспропорции при разпределението на ресурса за болнична помощ.

Министърът заяви, че ще се бори за по-голяма справедливост при разпределението на средствата и за повече прозрачност. Сега има фрапантни случаи, при които болници с еднакъв брой легла, пациенти и обем дейност са с различни бюджети, каза министърът. 

Предложението на Министерството на здравеопазването е в отговор на ескалиралото напрежение в последните месеци около лимитите на клиниките и прогресивно растящите дългове.

В отговор на депутатски въпрос здравният министър уточни, че държавата е наясно с тежкото състояние на областните болници, но министерството не разполага с финанси за оздравяването им. В тази връзка Петров посочи възможността за евентуална актуализация на бюджета на министерството, което обаче би натоварило държавната сметка.

“Ако Народното събрание вземе решение за актуализация на бюджета ни, можем да покрием дълговете им, но те гонят половин милиард", каза министърът.

Той допълни, че ведомството ще се намеси в оптимизирането на разходите на държавните клиниките. В момента се събира информация за разходите на болниците, за да бъдат въведени правила, еднакви за всички.

Министърът на здравеопазването предложи на вниманието на депутатите от комисията и друга идея за държавните болници. А именно – да бъде вменено на добре работещи частни болници в областните градове например да лекуват неосигурени пациенти и спешни случаи, вместо държавата да налива пари в държавна болница, която е длъжна да изпълнява тези социални функции.

"Изправени сме пред дилемата дали да издържаме държавните структури, които са в лошо състояние или да вменим на частните болници да поемат всички недоходоносни случаи като лечението на спешни и неосигурени пациенти", каза Петров. По думите му държавните болници все повече се превръщат в социални заведения, докато частните се развиват.

Здравното министерство обмисля и мерки за ограничаване на постоянния ръст на разходите при онколекарствата. Според министъра контролът има нужда от подобрение, но това няма да е достатъчно. Николай Петров заяви, че е необходимо въвеждането на електронна здравна карта, с която постоянно да се следи в реално време движението на пациента.

Така ще се знае как да се планират средствата занапред. За въвеждането на електронната здравна карта е необходимо поне година и половина, каза той.

Що се отнася до изравняването на цените на медикаментите в болниците се предвижда рестарт на електронния търг, който стартира при предишния министър.

Запитан за проблема с надлимитната дейност на болниците, която е около 19 млн. лева за 2016 година, министърът каза, че очаква решение от здравния фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alx
преди 6 години
Незнам какво мислят и какво правят, но фактите са следните. Здравеопазването бе превърнато в бизнес в който няма място за морал, а за капак качеството на "услугата" е потресаващо ниско. Ежедневно сме свидетели на проблеми и примери на неработещо здравеопазване."държавата е наясно с тежкото състояние на областните болници, но министерството не разполага с финанси за оздравяването им" - обаче има пари за нови автомобили и всевъзможни екстри за "избраните"? Но няма пари за най важното (здравето на гражданите които плащат екстрире им)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още