IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на образованието ще проверява как университетите дават научни степени

Първите две проверки ще се проведат в Медицинския университет – София и Техническия университет – Варна

17:45 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева разпореди извършването на тематични проверки по прилагането и спазването на нормативната уредба на висшето образование, в частност на Закона за развитие на академичния състав, съобщава се на сайта на просветното ведомство.

По закон Министерството на образованието и науката осъществява контрол върху процедурите за придобиване на научна степен и заемането на академични длъжности.

Първите две проверки ще се проведат в Медицинския университет – София и Техническия университет – Варна, като впоследствие ще бъдат извършени такива и в други висши училища в страната. Обект на проверките ще бъдат както откритите и неприключили процедури, така и за приключилите от началото на 2015 г. досега.

Необходими са спешни действия за укрепване престижа на институциите, се казва в заповедта на министъра. 

През септември прокуратурата започна разследване срещу бившия ректор на Медицинския университет в София. Направен одит на МОН установи редица нарушения. Одиторите констатираха липса на прозрачност и незащитени интереси на университета чрез сключени договори за рекламиране на обучението и изплащане на комисиони, както и при провеждане на обществени поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още