IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН ще предложи въвеждането на четиристепенна образователна система

Cегашната двустепенна система - на училищното и висшето образование, не работи добре, смята министър Тодор Танев

15:06 | 23.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
МОН ще предложи въвеждането на четиристепенна образователна система

Министерството на образованието и науката смята да предложи за обсъждане въвеждането на четиристепенна система за образование в България, съобщи на пресконференция ресорният министър проф. Тодор Танев, цитиран от БТА.

Според Танев сегашната двустепенна система - за училищното и висшето образование, не работи добре, защото "има вакуум на връзки както с производството, така и между образованието и науката".

Първата степен в новата четиристепенна система ще е за предучилищното и училищното образование, за което има законопроект в парламента, каза министър Танев. Той поясни, че втората степен ще е за колежанското образование, което е вид професионално образование и е по Закона за професионалното образование. В него с минимални, но важни ключови промени, е възможно да се получи това хибридно, интегрално колежанско образование, каквото има в Австрия, Швейцария, Германия, Великобритания, посочи Танев.

Той добави, че колежанското образование у нас ще е след средното образование, но с елементи на висшето образование - това ще бъдат колежи, създаващи възможност за четвърта степен или за майсторска диплома за две години. Получилите тази диплома могат, когато искат, да продължат още една година в същия колеж, за да получат колежанско образование за специалист.

Същите хора ще могат да продължат, когато поискат, и във висшето образование, но с малко доучване ще могат да кандидатстват - след като са получили бакалавърската степен, и в магистърска степен, обясни министър Танев.

Третата степен в новата образователна система ще е за висшето образование, тъй като в него има проблем със сегашната структура, която е много закостеняла, заяви Танев.

По повод реформата във висшето образование Тодор Танев заяви, че не говори за закриването на факултети, а уточни, че основно структурно звено на университетите трябва да бъдат и департаментите. "Еманципация на специалността е необходима, това не е някакво наше хрумване, така са структурирани университетите Харвард и Оксфорд", коментира министър Танев.

По думите му четвъртата степен ще са центровете за върхови постижения или клъстерите, но не тези клъстери, които сега съществуват. Новите клъстери ще са свързани с образованието и науката. В един такъв клъстер може да участват "структурни единици на висши учебни заведения", както частни или държавни изследователски звена (институти на БАН) и дадено производство, обясни министърът.

Той отбеляза, че такива 25 клъстера има например във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 9 години
На пръв поглед добре, но понеже знам какво е нивото на капацитетите които ще го осъществят съм сигурен, че няма да се спре по-интелигентните 20 % да учат в чужбина, като дори този процент ще се увеличава с времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още