IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Проектът "Южен поток" не съществува и преговори по него няма

Винаги сме казвали, че искаме хъба край Варна да разпределя газ от 4-5 места, заяви Борисов по повод слуховете за възобновяване на газопровода

14:45 | 12.01.16 г. 1
Москва: Проектът "Южен поток" не съществува и преговори по него няма

"Южен поток" е прекратен и никакви преговори по него не се водят, категорично заяви говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, цитиран от руското издание на Forbes.

"Към момента такъв проект не съществува. Той беше прекратен. Следователно няма тема за преговори", каза Песков в отговор на информация в българските медии, че до дни ще бъде направен рестарт на проекта.

Спекулации за подновяването на работата по "Южен поток" има от месеци, включително и в руските медии. Преди обтягането на отношенията между Русия и Турция се лансираше версията, че ще бъдат реализирани и "Южен поток", и "Турски поток" - с по две тръби. Със спирането на проекта за пренос на природен газ от Русия до Турция вече официално очакванията са, че Москва сега ще се прехвърли към варианта "Южен поток".

Досега официално уведомление от "Газпром" до българските съакционери в проекта за спиране на "Южен поток" няма, въпреки многократните заявления в тази насока от най-високо ниво в Москва.

"Активно мероприятие", пък нарече премиерът Бойко Борисов публикациите в българските медии по повод възстановяването на работата по "Южен поток".

"Единственото, което сме казвали, е, че искаме газовият разпределител във Варна да поема от 4-5 места газ - Азербайджан, Туркменистан, LNG терминала в Гърция“, каза той пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево", цитиран от правителствената пресслужба.

Той посочи още, че в реализацията на идеята за газов хъб страната ще разчита на четири местни находища - Хан Аспарух, Силистар, Галата и Терес.

Борисов беше категоричен, че той не защитава руски интереси, защото във всяко свое изявление Владимир Путин сочи него като виновен за провала на руски проекти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 7
misanthrope
преди 8 години
Спри да се излагаш бе Бойко. Стига рева с тоя газ. Не разбра ли че нема да ни пуснат в тая игра?Дай да си направим топлоизолация и да залагаме на слънце и ветър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още