IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ одобри новата екооценка за ядрено хранилище край Козлодуй

Проектът има европейско финансиране по фонд "Козлодуй"

13:14 | 19.02.15 г.
МОСВ одобри новата екооценка за ядрено хранилище край Козлодуй

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е дало положително становище на доклада за оценката за въздействие върху околната среда и водите на проекта за изграждане на Националното ядрено хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци. Това съобщи Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО).

Хранилището ще бъде изградено на площадката „Радиана“, край Козлодуй.

Според оценката на МОСВ представената в Доклада информация е „пълна, без пропуски и слабости“. В него са включени допълнения, съобразени с изискванията на българското законодателство, европейските нормативи за опазването на околната среда, животът и здравето на хората, обясняват още от държавното предприятие.

Процедурата по ОВОС за националното хранилище е втора, след като Върховният административен съд (ВАС) спря с множество забележки предходната. Посочените пропуски са отстранени, а в рамките на подновената процедура са били направени консултации по обхвата на оценката с повече от 90 заинтересовани страни, обясняват от държавното предприятие.

Предвид обществения интерес към проекта за ново хранилище МОСВ определя община Козлодуй и село Хърлец, на чиято територия е площадка „Радиана“, както и общините Мизия, Вълчедръм, Хайредин, Оряхово, Борован, Лом, Криводол, Бойчиновци и Бяла Слатина за организиране на обществени обсъждания на доклада за оценка на въздействието на околната среда. ДП РАО ще трябва да предостави цялата информация по казуса.

Припомняме, че проектът за изграждане на ново национално хранилище е част от националната Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г., приета от Министерски съвет на 5 януари 2011 година. Проектът се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез Фонд „Козлодуй“.

Хранилището на площадка „Радиана“ представлява екологично съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра.

Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани модули, разделени от вътрешни преградни стени на камери, обясняват от ДП РАО.

След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой.

През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и мониторинг както на площадката на хранилището, така и на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още