IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР е назначило 934 нови полицаи тази година

Забранени са назначенията в администрацията, темата за увеличение на заплатите продължава да „виси“

12:54 | 23.08.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че обещаните назначения на още полицаи се извършват в срок. Общо назначените са 934 към 8 август. 245 униформени са постъпили в Жандармерията, в Гранична полиция – 129 и в СДВР и ОД на МВР – 560 полицаи.

Според Радев ще бъдат назначени още служители, които да попълнят редиците на МВР. По думите му недокомплектът в някои областни дирекции е бил над 10%.

Министърът каза, че тези униформени ще бъдат насочени към малките населени места, каквито са обещанията в управленската програма на ГЕРБ. 

Радев каза, че е забранил назначенията в администрацията, докато не се попълнят бройките по основните длъжности.

Утре в Асеновград ще бъде открито възстановеното районно полицейско управление.

Вътрешният министър каза още, че заплатите на целия сектор "Сигурност" трябва да бъдат увеличени. Той уточни, че за това е воден разговор с премиера Бойко Борисов, но не съобщи подробности.

"Търсят се начини. На 12 септември има Съвет за социално партньорство и една от точките е точно това", посочи той пред журналисти в МС.

Радев е оптимист, че спешният телефон 112 ще продължи да работи както досега.

Той уточни, че е спрял обществената поръчка за поддръжка на системата, защото в нея е бил намерен дефект. 

"Усещам се притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор", призна министърът. Той обаче посочи, че макар МВР да не е плащало напоследък за поддръжката, от фирмата са се отзовали на молбата да продължат работа и да преговарят за условията. По думите му в момента се преговаря за постигане на оптимална цена за поддръжката.

"Това е единственият мотив – да спестим средства на данъкоплатците, да намерим златната среда - и за тези, които извършват дейността, и за нас като министерство", каза той.

Министърът призова от фирмата да не се подвеждат, че заради предстоящото председателство на ЕС държавата може да бъде притискана с неприемливи условия.

Радев съобщи, че от над 600 хил. обаждания в последния месец и половина, само около 130 не са попаднали "в целта", например, заради грешни адреси.

По данни на министъра опашките в КАТ-София са намалели и се работи за свиване на бюрокрацията, за което се чакат още около 2,5 млн. лева.

"Опитваме се да бъдем все по-любезни, включително да премахнем ксероксите, които ги има отвън и се налага да се размножават документи", каза той. Опитът от столицата в това отношение пък щял да бъде пренесен в КАТ и по места.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още