IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на годината донесе близо 9% ръст на износа и 21% скок на вноса

Износът на България за ЕС нараства със 7 на сто за цялата минала година до над 31 млрд. лв.

13:06 | 13.03.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През януари 2017 г. от България са изнесени стоки на обща стойност 3,7 млрд. лв., което е ръст с 8,7% в сравнение с година по-рано. За същия период в страната са внесени стоки за 4,2 млрд. лв., или с 21,2% повече на годишна база. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес. 

Така общото външнотърговско салдо на страната е отрицателно през януари и е на стойност 482,9 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през януари остава отрицателно и е в размер на 271,7 млн. лева.

Търговия на България с трети страни през януари

През януари 2017 г. износът на България за трети страни се увеличава с 12,7% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 1,3 млрд. лв., сочат още данните. Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Египет, Китай, Сърбия и Македония, които формират 52,7% от износа за трети страни.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за трети страни през периода 2016 - 2017 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” (73,8%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (24,2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Разнообразни готови продукти, н.д.” (36,3%).

Вносът на България от страни извън ЕС през януари се увеличава с 30,8% в сравнение с година по-рано и е на стойност 1,6 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България от трети страни през периода 2016 - 2017 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Таблици: НСИ

Най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)” (89,5%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (68,8%). Спад не се наблюдава в нито един сектор.

Външнотърговското салдо на България с трети страни през януари 2017 г. е отрицателно и е в размер на 262,8 млн. лева. По цени след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото също е отрицателно и е на стойност 183,2 млн. лева.

България отчита ръст на търговията с ЕС през 2016 г.

България отчита ръст на търговията с ЕС през 2016 г., като износът нараства с по-бърз темп от вноса, показват още данните на НСИ. 

През 2016 г. износът на България за Европейския съюз (ЕС) нараства със 7,2% спрямо 2015 г. и е в размер на 31,2 млрд. лв.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 63,8% от износа за държавите - членки на ЕС.

През декември 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 12,8% спрямо съответния месец на предходната година и е на стойност 2,4 млрд. лв. 

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за ЕС през периода 2015 - 2016 година

Спрямо същия месец на предходната година

На годишна база през 2016 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (27,8%) и „Химични вещества и продукти” (21,9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (13,8%).

Вносът на България от ЕС през 2016 г. се увеличава с 2,4% спрямо предходната година и достига 33,9 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Полша.

През декември 2016 г. вносът на България от държавите членки на ЕС нараства с 6,3% в сравнение с декември 2015 г. и е в размер на 3,045 млрд. лв.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България от ЕС през периода 2015 - 2016 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Внасяме една камара енергоносители- петрол и газ - няма нищо чудно, че салдото е отрицателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Не си справедлив в коментара за търговския баланс, просто защото повечето държави - нетни вносители на суровини имат рязък скок на вноса, свързан със скока на цените.Другото изобщо не е свързано с търговския баланс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
Higher commodity prices and domestic demand were credited with pushing February's imports up 38.1% on a year earlier.But exports unexpectedly fell 1.3%, giving a trade deficit of $9.2bn for the month.И тая хекономика ли е умрела по твойта логика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
kane
преди 7 години
хем с най-евният труд и най-бедни в ЕС, хем с отрицателно търговско салдо!?!т.е. хем сме бедни, хем ще продължашаме да сме бедниили шъпреки че сме евтини, пак не ни купуват..или щото ни се заплаща малко сме станали мързеливи или бай бизнеса щото ми краде сме демотивирани да му работимили запада не желае да сме по - добре и един вид ни подтиска като не ни купува въпреки цената..и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ert
преди 7 години
Ами ГЕРБ се самосвали от власт и на народа малко му просветна. Няма лошо, че народа започна да харчи малко повече, все пак не е нормално да се затягат колани вече 10г. и въпреки затягането да се теглят постоянно нови външни заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 7 години
Мише, вместо да пишеш постове в нета за това колко е лошо да внасяме, що не вземеш направиш нещо стойностно и да се конкурираш с този внос - видимо хората харчат, така хем някой лев ще направиш, хем хората БГ ще купуват, хем няма няма да им време да пишеш глупости в нета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Според мен народа малко поразвърза кесиите, поотпусна му леко края и за това са тия цифри. Впрочем, ако потреблението се запази така, скоро и инфлацията ще тръгне полекинко нагоре и лихвичките след нея. Навързани са сите като котешки карантии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
sdar
преди 7 години
Браво, време беше да отбележим подобен ръст на вноса, да се подобри снабдяването със стоки и съответно да се увеличи потреблението на хората и стандарта на живот. Защото мантрата с износа я знаем, но както се казва износа не се руча. И при комунизма все за износ се работеше, но о магазините стоките бяха малко. Е време е да се помисли и за стимулирането и развитието на вноса за да има какво да се потребява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още