IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредбата за условията в СПА центровете влезе в сила

Обектите задължително ще трябва да бъдат сертифицирани

14:40 | 09.02.16 г. 1
Наредбата за условията в СПА центровете влезе в сила

Наредбата за условията и реда за сертифициране на балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове днес бе обнародвана в Държавен вестник. Така за първи път се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят тези специализирани центрове, съобщи Министерството на туризма. 

Отсега нататък право да ползват съкращението "СПА" ще имат само сертифицираните по реда на наредбата обекти. Сертифицирането ще се извършва от министъра на туризма. Документите ще важат за срок от пет години.

Подробните изисквания към центровете са подредени в няколко групи: изграждане, оборудване и обзавеждане, обслужване, предлагани туристически услуги, квалификация и стаж на кадрите.

С влизането в сила на наредбата министерството цели да бъде прекъсната порочната практика хотели с минимално оборудване сами да се определят като СПА центрове.

За да бъдат потребителите информирани, ще бъде създаден регистър на сертифицираните центрове като част от Националния туристически регистър, който ще бъде достъпен онлайн.

В съобщението се отбелязва, че наредбата е била сред основните приоритети на министерството и е чакана десетилетия от бранша.

През последните години все по-голямо значение придобива и съчетаването на СПА, балнео и уелнес услугите с другите форми на туризъм – морски, зимен, планински, селски, голф и др. Това стимулира ръста на допълнителните услуги и е предпоставка за удължаване на сезоните, разкриване на нови работни места и привличане на платежоспособни туристи, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Ние изобщо имаме ли балнео--(спа)-туризъм?Много хора може и да не са очаровани да ходят по 3 часа на баня, или да си слагат разни бански или да се правят на 80 год. на нуди-старс.В Япония, напр. във всяко по-реномирано кафене или ресторант има спа услуги- едно голямо, дървено ведро, което ти се носи от колнера и може да си топиш директно краката на място, само като си навиеш крачолите на панталона, или да 'черпиш' приятели с по една водна баня за краката.Идеята е, че ако си детоксикираш редовно краката, даже и да не си се къпал от три дни ще се чувстваш прекрасно.Това, обаче са инициативи за хора, които са наясно какво правят по принцип.Хора, които не знаят какво правят по принцип, си въртят муцуната около гърнето с пилешка яхния, точно като лицита от небезивезната басня на Лафонтен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още