IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нейков: Десетки хиляди безработни българи може да се върнат от Гърция

Негативни последици за социалната ни система и пазара на труда очаква експертът заради гръцката криза

12:12 | 06.07.15 г. 6
Нейков: Десетки хиляди безработни българи може да се върнат от Гърция

Гърция ще бъде застигната от лавина от социални проблеми, както и проблеми на пазара на труда, в страната ще бъде направена и тежка пенсионна реформа. Това коментира в интервю за в. „24 часа“ бившият социален министър и председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков. Десетки хиляди безработни българи ще се върнат от Гърция у нас, което ще се отрази негативно на нашата социална система и на родния трудов пазар, ще нарасне и сивата икономика в България, прогнозира той.

„Възможно е гърците да бъдат затиснати от истинска лавина от социални проблеми. При всички положения, независимо от скърцането със зъби, Гърция ще преживее много тежка пенсионна реформа. Системата, която съществува в момента, просто няма как да издържи. Огромните възможности за ранно пенсиониране, липсата на връзка между платените осигуровки и размера на пенсиите, тези неща няма да останат“, казва Нейков.

Според него има и много голям риск от трудно управляема инфлация, което ще доведе до промяна в стандарта на живот, и то за години напред. А това по думите му ще означава, че на много тежък натиск ще бъде подложена и системата за социално подпомагане в южната ни съседка. „Кризата води естествено и до отлив на инвестиции и инвеститори, което неизбежно ще доведе до проблеми на пазара на труда, което пък отново ще увеличи натиска върху социалните системи, за да бъдат подпомагани хората“, прогнозира още експертът.

Нейков вижда реален риск десетки хиляди от българите в Гърция да загубят работата си, ако се развият мрачните сценарии за съдбата на гръцката икономика, което ще се отрази негативно на нашата социална система.

„Ако са верни разчетите на макроикономистите, че в следващите 6 месеца можем да очакваме 5-7% свиване на гръцката икономика, то ние трябва наесен да сме готови да очакваме много хора, които от Гърция ще се завърнат в България“, посочва експертът. По думите му историята на българската миграция в последните 25 години показва, че когато една икономика изпадне в криза, първите работници, на които се показва вратата, са именно чуждестранните.

Бившият министър коментира и последиците от завръщането на безработните у нас. „Връщайки се в България, те ще престанат да бъдат донори на пари за своите семейства, а и за българската икономика. Което ще означава, че можем да сме свидетели на известно намаляване на валутните приходи на България, които според БНБ в някои моменти дори надхвърлят преките чуждестранни инвестиции“.

Нейков смята, че първият риск за социалната ни система е, че тези хора ще се окажат неподготвени за българския пазар на труда. „В България не се предлагат такива работни места, на каквито те са работили с години в Гърция. Освен това въпреки положителната тенденция официалната безработица в България все още е над 10%. Ако прибавим и тези 180 хил. отчаяни хора, които не се регистрират в бюрата по труда, безработицата ще надхвърли 15-16%. Тоест пазарът на труда в момента няма капацитета да приеме хиляди нови хора, които търсят работа“, обясни Нейков.

Другият пряк ефект е, че българските гастербайтери в голямата си част ще се влеят в сивата икономика - „защото за дългите години работа в Гърция те са натрупали нелоши умения и добра трудова дисциплина, но нямат официално признание за своите умения. А белият пазар на труда иска документи“.

Непреките ефекти са по-трудни за изчисление, смята експертът. При всички положения в един момент, вероятно в началото или средата на зимния период, тези хора ще поискат социални помощи, защото са останали без работа, без възможности за отопление и т.н. А всъщност бюджетът на системата за социално подпомагане въобще не е готов за такава вълна от искания и очаквания към него, прогнозира Нейков.

Според него успешните мерки няма да са субсидирана заетост, защото на един човек, който има умения, да му дадеш метлата да мете площада не е най-добрият вариант, смята експертът. По-скоро бихме могли да потърсим плюсовете от връщането на българите от Гърция.

Възможно е тези хора да се върнат у нас и да тръгнат отново на гурбет към друга държава. Преди да се върнат тук, българите ще направят всичко възможно да продължат работата си в Гърция. Най-тежкият удар обаче ще бъде, ако гърците стигнат до отказ от еврото и връщане на драхмата. Тогава трябва да се готвим да си приемем обратно поне 75% от стотиците хиляди българи, които работят в Гърция, прогнозира Иван Нейков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 33 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
Тия парички дето ги споменаваш не са теглени за тях а за лична употреба. На плебса само трохи за да има сили да бачка . Да не измрат от глад поне. Виж за болестите има оправдание. Болнави са просто какво могат да направят!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
Няма логика да им се радват Императоре. Само две причини ще спомена. Първата е че тези хора са натирени да събират парички и да ги носят като пчелички у нас за да могат меченцата да папкат. Втората е опасността от масово недоволство на плебса ако се увеличи бройката му. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 8
Императорът
преди 8 години
Ами *** такива, използвайте ПОНЕ ЧАСТ от тия 16 МБ, които изтеглихте като борч, за да инвестирате в реална икономика и работни места, а не само в *** помощи !!!*** политическа, вместо да се радвате, че Българи ще се върнат в България, вие им се зъбите, че ще ощетят *** и "бежанците" !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 9
melon
преди 8 години
Няма да се върнат, нейков, споко! В РъБъ ще се върнат само, ако ги подкарат с автомати:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 9
HighSpirited
преди 8 години
По време на кризата в Испания,също се казваше,че работещите там ще се върнат,но това не се случи,насочиха се главно към Германия,Холандия,Англия и т.н.И няма как безработицата в България да е 10%,по мой наблюдения най вече извън София,тя гони 50%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
Е тъкмо ще се видят размерите на истинската безработица в България! Да видим как великите БГ икономисти ще натъкмяват статистиките и ще им се получи ли! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още