IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът предлага намаляване на таксите на частните съдебни изпълнители

Длъжниците да могат да обжалват оценката на заложените имоти, записано е в проект за промяна в законодателството, внесен днес в НС

13:54 | 05.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

Сборът от таксите, събирани от частните съдебни изпълнители, да не бъде по-висок от размера на задължението, предлагат омбудсманът Мая Манолова и граждански организации в проект за промяна на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Предложението беше внесено в Народното събрание, пише БТА.

Текстовете предвиждат още длъжникът да не дължи такси, ако плати в срока за доброволно изпълнение задълженията си. Длъжниците ще имат право и да обжалват оценката на имотите си, тъй като в много случаи заложените имоти се продават на много занижени цени, обясни Манолова.

Вносителите на промените в ГПК настояват също и за корекция на несеквестируемия доход, който не е променян от 2008 г., за да може длъжникът да има средства за съществуване. Те са предвидили и да отпадне възможността за бързо снабдяване с изпълнителен лист от страна на банките.

Като цяло текстовете са насочени срещу „произвола на частните съдебни изпълнители, монополите и банките“, коментира Мая Манолова пред журналисти в Народното събрание. При представянето на проекта беше даден пример, според който в момента за дълг в размер на 50 лева минимумът, от който започват таксите на съдебните изпълнители, е 108 лева. Така задължението може да нарасне с хиляди левове.

Според Манолова частните съдебни изпълнители вече „стягат редиците за отпор, ако текстовете бъдат приети“.

Тя изпреварващо внася днес в парламента и доклада за работата си през 2016 г. В него е отбелязано, че в институцията са постъпили над 4 600 граждански жалби.

„Сега трябва да видим чии интереси защитават депутатите“, коментира още Мая Манолова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още