IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът сезира Конституционния съд заради ограниченията за варене на ракия

Повече публичност и прозрачност при разходването на приходите от винетки е поискала Мая Манолова

14:25 | 21.12.15 г.
Омбудсманът сезира Конституционния съд заради ограниченията за варене на ракия

Националният омбудсман Мая Манолова ще внесе днес първата си конституционна жалба като обществен защитник. Тя е свързана със Закона за акцизите и данъчните складове. Това каза Манолова по време на пресконференция за работата на институцията от встъпването й в длъжност, предаде агенция „Фокус”. Тя уточни, че жалбата е в защита на собственици на малки обекти за дестилиране на спиртни напитки. 

Мая Манолова обяви, че във връзка с правомощието на омбудсмана да сезира Конституционния съд е сформиран и Конституционен съвет, в чийто състав влизат именити юристи и безспорни авторитети.

„До момента има постъпили 13 искания от граждани и организация за сезирането на Конституционния съд, като на 4 от тях сме отказали да подадем конституционни жалби. Останалите 7 са в процес на обработване и консултации”, коментира националният омбудсман.

„Очаквам от министъра на регионалното развитие да реагира на препоръката ми за повече публичност и прозрачност при изразходването на приходите от винетните такси, както тези, събрани през 2015 г., така и тези, които ще бъдат събрани през следващата година”, каза още омбудсманът. И посочи, че отговор, че парите са отишли за зимно поддържане не е задоволителен за никого. "Ясно е, че зимното поддържане на пътищата би следвало да се извършва от държавата, а не от средствата от винетни стикери”, посочи Манолова.

Общественият защитник коментира, че за последните два месеца институцията е отправила и няколко становища по законопроекти. "Сред тях са становище по бюджета на Здравната каса, с което до известна степен Народното събрание се съобрази, като върна участието на лекарския и зъболекарския съюз в договорния процес. Изразихме становища по Закона за достъп до обществена информация, Закона за юридическите лица с нестопанска цел и др. Участваме в обсъждането и на много подзаконови нормативни актове в сферата на здравеопазването, като сме изразили нашето отрицателно становище”, уточни още националният омбудсман.

През следващата година Манолова планира да направи цялостна реформа в институцията. „Ще започна с организирането на 5 постоянно действащи приемни в икономическите райони за планиране. София ще играе ролята на приемна за Югозападния район. По този начин ще бъдем по-близо да гражданите и те ще могат да се срещат с представители на омбудсмана лично”, посочи Манолова. По думите ѝ хората от различни региони в страната са толкова обеднели, че дори пътуването до София или до областния център им представлява финансов проблем.

Догодина посещенията на омбудсмана в страната също ще бъдат променени. „Ще направим нещо като десанти. Посещението в една област няма да се ограничава само с областния град. Експертите на институцията ще отидат до всяка община, а по-нататък и до всяко населено място, защото проблеми имат и хората в малките населени места”, коментира още националният омбудсман.

Манолова подчерта, че за двата месеца, през които заема поста, са изготвени общо 74 препоръки до министри, началници на различни институции и кметове.

1622 са жалбите, постъпили в институцията за последните два месеца, срещу 1006 за същия период през миналата година. „Не се наемам да коментирам дали повишаването на броя на жалбите е в резултат на повишеното доверие към институцията или просто правата на гражданите се нарушават драстично от администрацията. За мен нарастването на броя на жалбите е показател за повишените очакванията към институцията и към ефективната защита, която гражданите очакват да им предоставим”, посочи Манолова.

Новият омбудсман Мая Манолова встъпи официално в длъжност на 10 октомври тази година Тя пое поста от досегашния национален защитник Константин Пенчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още