IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът промени статута на професионалните училища

Депутатите одобриха окончателно промените в Закона за професионалното образование и обучение

17:37 | 20.07.16 г.
Парламентът промени статута на професионалните училища

Парламентът промени статута на професионалните училища с окончателно приетите промени в Закона за професионалното образование и обучение. Урежда се статутът на професионалните колежи, които с приемането на закона вече не са част от училищната система, предава БНР.

Министерството на образованието и науката ще води публичен регистър на професионалните колежи. В него ще се вписват държавните, общинските и частните професионални колежи.

С новите текстове се уреждат условията и редът за откриване, закриване и преобразуване на професионалните колежи. Промените ще дадат нови, допълнителни възможности за придобиване на професионална квалификация във връзка с новата структура на средната степен на образование - първи и втори гимназиален етап. Те ще осъществяват професионално обучение на лица, навършили 16 години, за придобиване на четвърта степен на професионална квалификация. 

Променя се съотношението на теоретичното и практическото обучение в полза на практическото, в това число и обучение в реална работна среда, допълва БТА. Друга промяна, която настъпва с поправките в закона, е че сега зрелостниците ще държат два държавни изпита - по български език и по професия.

С промените в Закона за професионалното образование и обучение младите хора ще са по-подготвени за пазара на труда. Това коментира след приемането на текстовете заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, цитиран от пресцентъра на МОН.

Увеличават се часовете по практическа подготовка за сметка на теорията, което е важно, защото така младежите ще знаят реално да си служат с оборудване и ще имат шанс да развиват професионални умения още докато учат, казва Стаматов.

С промените силно се застъпва дуалното обучение, което ще даде възможност на учениците още в училище да се запознаят с реалната работна среда. Промените са с цел синхронизиране с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още