IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Политическата стабилност трябва да бъде съхранена

Президентът се срещна със съпредседателя на ПГ на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов в Месеца на политическите консултации

17:58 | 07.03.16 г.
Плевнелиев: Политическата стабилност трябва да бъде съхранена

Българските граждани очакват конкретни резултати от предприетите реформи в редица сектори, които да възстановят чувството за солидарност в обществото и доверието в държавните институции.

Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и съпредседателят на Парламентарната група на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, които разговаряха днес на "Дондуков" 2.

Срещата се проведе в рамките на Месеца на политическите консултации на държавния глава с парламентарно представените политически сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата бяха единодушни, че гарантирането на независимостта и прозрачността в работата на правосъдната система, противодействието на корупцията и повишаването на стандарта на живот в България, са водещите теми за българските граждани. 

"Политическата стабилност в страната трябва да бъде съхранена", заяви държавният глава.

Президентът посочи, че парламентарно представените партии е важно да се обединят около приемането на "силно антикорупционно законодателство, което да докаже, че времето на политическите декларациите е отстъпило на действията".

Росен Плевнелиев благодари на политическите сили за постигнатия през 2012 г. консенсус за приемането на пакет от закони, които да регламентират дейността на службите в сектор "Сигурност" и призова за политическа воля и конструктивен диалог и по отношение на реформите в другите сектори.

"Много важно е да използваме постигнатия консенсус за приемане на Целите за развитие на ООН до 2030 г. и да създадем собствена национална програма за развитие с дългосрочен хоризонт", посочи президентът.

Като особено остри проблеми Красимир Каракачанов посочи демографската криза у нас и тенденцията за маргинализация и социално изключване на големи групи от българското общество.

По думите му липсата на адекватен достъп до здравеопазване и образование е фактор както за неспособността на много хора за последваща икономическа и обществена интеграция, така и за нарастване на битовата престъпност. Според съпредседателя на ПГ на Патриотичния фронт са необходими допълнителни мерки за повишаване на сигурността в малките населени места, както и промени в осигурителния модел, които да стимулират преди всичко отговорното родителство в България.

Конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка и засиленият миграционен натиск към Европа продължават да генерират риск за сигурността на европейските държави, е посочено на срещата.

Обща е била позицията, че ЕС трябва да засили охраната на външните си граници, както и да разграничава търсещите убежище от военните конфликти от икономическите мигранти. Държавният глава припомни, че България е единствената страна член на ЕС, която спазва напълно изискванията за регистрация на влизащите у нас мигранти и е необходимо това да бъде направено и от останалите европейски държави.

По време на срещата Красимир Каракачанов призова за провеждането на обществен дебат за въвеждане на военно обучение за българските граждани и подчерта, че предстои Патриотичният фронт да внесе в Народното събрание законодателен проект по този въпрос.

Обща беше позицията, че България се нуждае от енергийна диверсификация, която да повиши сигурността в доставките на енергийни ресурси и да осигури пазарни цени на закупувания природен газ.

Четете още новини в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още