IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По стъпките на нелегалната търговия с тютюневи изделия

България спечели финансиране по три проекта от общо 32 одобрени в световен мащаб за проучване в сферата на незаконната търговия

16:41 | 30.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

УНСС, Инситутът за пазарна икономика (ИПИ) и Центърът за изследване на демокрацията започват двегодишни проекти с фокус върху незаконната търговия с тютюневи изделия в България.

„България е ключов пример по отношение на незаконната търговия на тютюневи изделия в Европейския съюз (ЕС) поради няколко причини. На първо място страната е външна граница на ЕС. Макар и най-бедната в блока, страната следва да прилага минималните акцизни ставки върху тютюневите изделия в Съюза“, посочи днес по време на пресконференция, на която бяха представени трите проекта, Петър Ганев, старши икономист на ИПИ.

Според Transparency International за 2016 г. България е на 75-то място по ниво на корупция от общо 176 страни, като е на последно място в ЕС. В същото време Ганев подчерта, че България е сред страните, чиито бюджети са в най-голяма степен зависими от акцизното облагане на тютюневи изделия в ЕС. По думите му през последното десетилетие това е предизвикало редица предизвикателства, които донесоха негативи за пазара и обществото като цяло.

Основната цел на проекта на ИПИ „Право и икономика за незаконна търговия с тютюневи изделия“ е да проучи и покаже възможностите за подобряване на водените политики, както и засилване на ефективността на институциите чрез преодоляване на слабостите. Ганев посочи още, че в проекта ще бъдат идентифицирани проблемите, които водят до нелегален пазар, загуба на данъчни приходи, корупция и финансиране на престъпни дейности, като бъде направена съпоставка с европейските политики. 

От своя страна Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) ще тръгне по стъпките на нелегалната търговия по Балканския маршрут.

„Балканите открай време са ключови за редица незаконни потоци, а след 2000 г. Гърция се превръща в една от основните входни и разпределителни точки на международната контрабанда на цигари“, заяви Тихомир Безлов от ЦИД. По думите му след внасянето им в Гърция разпространяването на нелегалните цигари обикновено се насочва към Италия и Западна Европа, или през България и Румъния към централноевропейските пазари. В резултат на това през годините възниква една устойчива и трудна за елиминиране трансгранична криминална инфраструктура.

Затова Центърът си поставя за задача да очертае институционалните слабости, които пречат на ефективната борба с незаконната търговия на тютюневи изделия, като в същото време разследва ролята на корупцията като фактор, който улеснява престъпната дейност.

Проектът на УНСС ще изследва въздействието върху страните по Балканския пътр за трафик от Турция към Западна Европа с фокус върху приемащи държави като Франция, Великобритания, Германия и Италия. България ще бъде основен акцент в изследването поради ключовото си географско положение.

По думите на проф. Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, обемът на незаконно търгуваните тютюневи изделия на места достига 40-50% от пазара при средно 11,65% в световен мащаб.

В изпълнението на проекта активно ще участват и студенти на университета, които ще работят в области като управление на риска, анализ на бизнес процесите, пространствено-времеви анализи и др.

Трите проекта са сред 32 от общо 200 предложени в световен мащаб, които са сред избраните да получат финансиране от глобалната инициатива PMI Impact за борба с незаконната търговия и свързаните с нея престъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още