IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 30 млн. лева ще струват предсрочните избори

Областни управители, които не работят срещу купуването на гласове, ще бъдат освободени, коментира служебният премиер

12:55 | 30.01.17 г. 2
<p>
	Служебният премиер Огнян Герджиков. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Служебният премиер Огнян Герджиков. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Почти 30 млн. лева ще струват предсрочните избори, които ще се проведат на 26 март. Това се вижда от план-сметката за разходите по подготовката на вота, одобрена днес от служебното правителство на Огнян Герджиков, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

За вота ще отговаря силовият вицепремиер ген. Стефан Янев.

За бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК) са предвидени 7,65 млн. лева, а почти 15 млн. лева ще струва организационно-техническата подготовка на изборите, вижда се от план-сметката. В това число влизат 4 млн. лева, които ще бъдат дадени на МВР, както и още 1,5 млн. лева по бюджета на външното министерство.

Областни управители, които не работят срещу купуването на гласове, ще бъдат освободени, стана ясно от думите на служебния премиер проф. Огнян Герджиков по време на първото заседание на кабинета му.

"Ще бъде впрегнат много мощен екип, който на места да може да следи за всички тези явления – паразитни и вредни. Ще потърсим абсолютното съдействие на областните управители и там, където имаме сведение, че имат склонност да се заиграват непочтено, те ще бъдат осободени и ще бъдат назначени хора, на които сегашният кабинет има доверие, че ще съдействат максимално за честни избори", каза Герджиков на пресконференция в Министерския съвет.

Премиерът уточни, че не си прави илюзията, че няма да има опити и че някъде няма да има пробив. Според него обаче "уродливото" явление няма да е в този мащаб, в който сме свидетели през последните години.

"Правоохранителните органи имат думата има ли корупционни практики, няма ли, но трябва да се подхожда много диференцирано, за да не стане покрай сухото да изгори мокрото или пък да извадим очи, вместо да изпишем вежди", коментира той.

Отделно специален изборен борд ще подпомага организацията на предстоящите предсрочни избори. Такъв граждански съвет имаше и при служебните премиери Райков и Близнашки.

Герджиков очаква и доклади за състоянието на министерствата в срок от две седмици, както и конкретни предложения от служебните министри. От вицепремиера по европейските фондове се иска доклад за усвояването на европейските средства и изпълнението на оперативните програми. Отделно до 10 февруари той очаква и доклад за изпълненото по подготовката за председателството ни на ЕС.

Служебният премиер настоява и за диалог с гражданското общество и възстановяване на диалога със социалните партньори.

Герджиков поиска да се обърне внимание и на обществените поръчки, които определи като болна тема. В тази връзка здравният министър Илко Семерджиев каза, че екипът му е бил свикан в събота и ще разгледа обстойно обществена поръчка за ваксини, подписана в последния момент от екипа на Петър Москов. Той обаче даде да се разбере, че ще се работи за поръчка на ваксини в по-дълъг времеви хоризонт – не само за 2017 г., а поне в тригодишна перспектива.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg 

Вижте повече в материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Да ги плати Боко, защото подаде оставка без никой да му я иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
пасъм
преди 7 години
До колкото си спомням цената на изборите 2014 г. беше около 26 млн.лвСега защо е по-голяма ? Тогава имаше и местни избори, сега е само за парламент. Освен това се каза вече, че няма да има и електронно гласуване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още