IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаите заплашват с ефективни протести и блокади на пътища

Синдикатите в сектор "Сигурност" са против намаляването на броя изплащани заплати при пенсиониране и възнагражденията за прослужено време

13:20 | 02.11.15 г. 2
Полицаите заплашват с ефективни протести и блокади на пътища

С ефективни протести и блокиране на пътища заплашват полицейските синдикати, ако се стигне до намаляване на възнагражденията при пенсиониране, съобщава БНР. Според предложените законодателни промени се премахва и възнаграждението за прослужено време.

Пред националното радио Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност" коментира, че още тази седмица полицаите започват ефективните действия. В сряда недоволните служители обмислят да блокират АМ "Хемус", както и пътя за Перник. Прояви ще има и пред всички важни сгради в големите градове на страната.

„Освен 20-те заплати, които ще се намалят по предложение на министър Горанов, получихме потвърждение от политическия кабинет на госпожа Бъчварова (министърът на вътрешните работи – бел. ред.), че освен това се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40%“, посочва Грозев.

„Отделно от това ще се намалят дните за отпуска - от 30 основни на 20 основни, което даже е и в противоречие с Кодекса на труда, където е казано, че за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително над 20-те“, допълва той.

От полицейските синдикати настояват за провеждането на извънредно заседание на Министерския съвет и спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов.

Грозев посочва, че ако промените в Закона за МВР бъдат приети, "това означава край на МВР, в буквалния смисъл на думата“. Той прогнозира и масово напускане на служители заради орязването на привилегиите.

Припомняме, че финансовият министър Владислав Горанов отказа да отпусне на вътрешното министерство допълнителни пари за обезщетения на пенсионирани служители въпреки заплахата от съдебни дела. Той настоява, че допълнителни пари за ведомството ще има само ако се извършат необходимите реформи.

Горанов настоява от по-големи привилегии да се ползват само служителите в сектор „Сигурност“, които работят на терен. За администрацията финансовият министър иска трудът на служителите да се води трета категория, тъй като те не са изложени на рискове.

Отделно от години се говори за намаляване на броя заплати, които се изплащат на служителите в системата на сигурността при пенсиониране. Досега обаче нито едно правителство не взе конкретно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
А сега нали ще им дават 180 милиона от актуализацията. Тия пари смятат ли да ги връщат?А с тия пари спокойно би могло да се положи началато на една доброволна милиция! Дето няма да реве за 20 заплати и пенсиониране на 40 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
Pronto
преди 8 години
А да са свършили някаква работа? Нито Сидеров могат да ни опазят, нито нас от него. Да не говорим, че това да ти стрелят с гранатомет в столицата и да ти хакнат сайтовете на половината институции се отчита за изборна екзотика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още